Diumenge, 8 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Tractament contra el morrut de les palmeres

<span style="text-align: left; text-transform: none; background-color: #ffffff; text-indent: 0px; display: inline !important; font: 11px/16px Verdana, ‘Lucida Grande’, Tahoma, Arial, sans-serif; white-space: normal; float: none; letter-spacing: normal; color: #333333; word-spacing: 0px;">El tractament contra el morrut de les palmeres evita, fins al moment, que els exemplars de les zones verdes públiques de Vilafranca hagin patit baixes.</span>

<p style="text-align: left; text-transform: none; background-color: #ffffff; text-indent: 0px; margin: 10px 0px; font: 11px/16px Verdana, ‘Lucida Grande’, Tahoma, Arial, sans-serif; white-space: normal; letter-spacing: normal; color: #333333; word-spacing: 0px; padding: 0px;">Des dels inicis de la plaga s’han anat fent els tractaments necessaris en les zones verdes municipals, de manera que actualment, segons el Servei de Parcs i Jardins de Vilafranca, no hi ha hagut baixes com a conseqüència directe d’aquest insecte, en espais públics. No ha estat el mateix en jardins, patis, i altres terrenys privats del municipi. En aquests casos, s’han detectat les baixes d’una vintena d’exemplars. Per evitar que les palmeres siguin atacades per l’escarabat morrut, s’han de tractar totes les palmeres Canàries entre 4 i 5 cops cada any, a més de fer seguiment de les altres espècies per valorar la possibilitat de símptomes d’infestació. Si no es fa seguiment i els corresponents tractaments a les palmeres Cànaries, en un termini d’uns 2 anys tenen molta probabilitat de morir.

<p style="text-align: left; text-transform: none; background-color: #ffffff; text-indent: 0px; margin: 10px 0px; font: 11px/16px Verdana, ‘Lucida Grande’, Tahoma, Arial, sans-serif; white-space: normal; letter-spacing: normal; color: #333333; word-spacing: 0px; padding: 0px;">Els treballs que es porten a terme consisteixen en fer un tractament individualitzat a la capçada de cada exemplar, mullant bé l’ull, per tal de protegir la planta de la colonització de l’insecte. El morrut de les palmeres és un escarabat que es va introduir a Catalunya pel Baix Penedès al 2006, i actualment ja s’ha detectat a tots els municipis de l’Alt Penedès. Fa el niu a l’ull de les palmeres, on s’hi reprodueixen les seves larves proliferant fins arribar a produir la mort dels exemplars infestats. Pel moment, afecta principalment a la palmera canària i en molt menor proporció a la datilera. Malgrat això, la severitat de la plaga ha fet que s’hagi començat a detectar en d’altres espècies de palmeres.

<p style="text-align: left; text-transform: none; background-color: #ffffff; text-indent: 0px; margin: 10px 0px; font: 11px/16px Verdana, ‘Lucida Grande’, Tahoma, Arial, sans-serif; white-space: normal; letter-spacing: normal; color: #333333; word-spacing: 0px; padding: 0px;">Una de les mesures bàsiques per eradicar la plaga és la implicació dels particulars en la vigilància fitosanitària de les palmeres. A la pàgina web de l’ajuntament de Vilafranca es pot trobar informació referent a aquesta plaga.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: