Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La detecció precoç de la dislèxia permet evitar patiment i avançar en l’aprenentatge

Aquest dissabte, Vilafranca acollia una jornada sobre la dislèxia organitzada per Trivium, un veterà centre especialitzat en la detecció d’habilitats i dishabilitats cognitives, de llenguatge i de conducta relacionades amb l’aprenentatge que, des de fa un temps, té una de les seves subseus a la capital de l’Alt Penedès.

La I Jornada de Dislèxia al Penedès se celebrava a l’auditori de Vinseum amb la participació d’unes dues centes persones, posant de manifest l’interès que suscita aquesta qüestió, sobretot entre professionals de l’educació i famílies.

La dislèxia és un trastorn del llenguatge que dificulta l’adquisició i la consolidació de la lectoescriptura. Però al voltant d’aquest trastorn existeixen molts tòpics i, especialment, un gran desconeixement a la societat i també dins les escoles. Aquesta circumstància fa que la detecció de la dislèxia s’allargui en el temps i provoqui patiment als nens dislèxics, que tenen dificultats per aprendre seguint el mateix mètode que la resta. Amb l’objectiu d’evitar aquest patiment i detectar la dislèxia el més aviat possible s’organitzava la jornada.<br />Mireia Sala és pedagoga, logopeda i està especialitzada en psicopedagogia infantil, a més de ser una de les responsables de Trivium.

En el transcurs de la jornada, professionals de la psicologia, la pedagogia i la logopèdia van insistir en la importància de que la societat intenti entendre la dislèxia per fer més fàcil la vida dels que pateixen aquest trastorn. També hi van intervenir joves que tenen dislèxia per explicar la seva experiència. El cas de la Carla, que ara té 21 anys, és peculiar. Ara és logopeda i ens explica que la dislèxia va més enllà de confondre la dreta amb l’esquerra o algunes paraules.

La dislèxia és un trastorn permanent i, segons els estudis que s’han fet a Europa, un 10% de la població la pateix i entre un 3 i un 4% són dislèxies severes.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: