Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Enderrocada la xemeneia de la fàbrica d’alumini Agma dels Monjos

L’element més visible que restava al recinte de l’antiga foneria d’alumini Agma, la xemeneia, era derruïda ahir.  <br />

D’aquesta manera al solar de l’antiga fàbrica d’alumini, a tocar del barri de Puigdasser, a Santa Margarida i els Monjos, ja no queda pràcticament cap vestigi de la indústria que va estar en actiu durant uns 30 anys. El seu malaurat llegat ha estat, durant anys, tones i tones de residus contaminants que finalment es van traslladar a l’abocador a principis del 2007.

A petició municipal, i des de fa dos mesos, els propietaris han anat sanejant el solar i enderrocant les restes de maó de la fàbrica, quedant com a darrer element la xemeneia. Ara tan sols queda acaba d’enretirar l’estructura metàl•lica de la nau; tasca que es farà en els propers dies.

Productos Agma es va instal•lar als Monjos l’any 1964, provinent de Vilafranca, i l’any 1990 va fer suspensió de pagaments; tancant definitivament el 1992.

Durant aquests anys, l’empresa va abocar residus industrials contaminants, primer a la Serreta i després als Monjos.

Gràcies a una denúncia de la Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient dels Monjos, la Fiscalia de Medi Ambient va ordenar a Agma retirar-los i entre finals del 2006 i principis del 2007, es van treure 16.000 m3 de residus del recinte.

El nou Pla General dels Monjos manté l’ús industrial del solar, però es redueix la superfície i hi ha una limitació d’usos, pensada per a petites naus, tallers o una superfície comercial mitjana.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: