Dimecres, 17 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’aplicació del 21% d’IVA en menjadors escolars i serveis extraescolars complica el curs a AMPA’s i empreses

Des de primers d’any l’IVA que s’ha d’aplicar als serveis de menjadors, extraescolars i altres ofertes formatives i de lleure que es fan en relació a aquestes activitats fora de l’horari lectiu dels centres escolars. Un IVA que fins ara era en mots casos inexistent, o com a molt del 10%; i que ara ha de ser del 21%.<br />

Davant d’aquesta situació tant les Associacions de Mares i Pares que gestionen aquests serveis; i les empreses que els ofereixen, s’han trobat davant d’una problemàtica que els enganxa amb el curs començat i en molts casos amb contractes tancats.<br /> Des de l’AMPA del Baltà Elias, el seu vicepresident Joan Recasens, explicava que estan en converses amb l’empresa que els gestiona el servei de menjador i acollida per veure com es repercuteix aquesta alça de l’IVA. En el seu cas, pagaven el 10%; i consideren que sinó s’arriba a un altre acord, l’AMPA pot assumir pel que queda de curs aquest 11% més.

De totes maneres, caldrà veure, diu Recasens, com s’afronta la qüestió de cara al proper curs, en que de ben segur repercutirà directament en les famílies.

Des de les empreses, com és el cas de la vilafranquina Divertàlia, s’ha procurat tractar la qüestió de manera particular amb cada un dels seus clients. El seu gerent, Xavier Guardiet, explica que aquest any s’han trobat amb aquesta situació de cop i volta; però que el curs vinent caldrà veure com s’afronta.

En el cas del servei de menjador, hi ha un preu màxim estipulat per la Generalitat, que és de 6 eruos amb 20 cèntims. Un preu, explica Guardiet, del tot ajustat i que no permet gaire maniobra. Recorda que el servei de menjador inclou el menjar, cuinar-lo i preparar-lo, els monitors del menjador pròpiament i també els monitors de l’hora de lleure abans de tornar a les classes.<br /> Des de l’AMPA del Baltà recorden que ells ofereixen servei d’acollida al matí, el menjador i extraescolars a la tarda; en el seu cas bàsicament esportives. Aquest fet, apunta Recasens, farà que segurament no els apugin en aquest darrer cas l’IVA, ja que les activitats esportives estarien exemptes.

Des de DIvertàlia són del parer que la decisió d’apujar l’IVA fins el 21% no és encertada, i pensen que el més lògic hauria estat regular el sector, però deixant l’IVA en el 10%

Remarquen que el servei de menjador és un servei útil per a moltes famílies, i amb un valor educatiu motiu pel qual apunten que fins i tot es podria mantenir en el 0%. DE totes maneres, també serien partidaris que el preu del servei de menjador es regulés per mercat, i no estès limitat per l’administració.

De totes maneres, tant des de les AMPA com des de les empreses han constatat que aquest curs ha baixat el nombre d’usuaris d’aquests serveis, ja no tant per el preu sinó la situació de moltes famílies que els han portat a suprimir algunes despeses. Un fet, que també repercuteix en el servei que es contracta o s’ofereix, i en la seva possible continuïtat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: