Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

10 anys de parelles lingüístiques a l’Alt Penedès-Garraf

Els actes s’han fet al Vinseum i han comptat amb diverses activitats com una visita guiada pel museu, un espai per fer tertúlia i compartir les experiències del voluntariat i un tast de vins.

En aquests 10 anys, només a l’Alt Penedès i el Garraf s’han fet gairebé 3.000 parelles en 17 municipis diferents. Un nombre molt significatiu, tenint en compte que en el conjunt de Catalunya n’hi ha 70.000. El Director del Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf Biel Sanabre, destaca que no es tracta només d’un intercanvi lingüístic sinó també cultural. Sanabre també destacava la importància d’aquest programa de voluntariat que ha servit per crear llaços més forts entre persones de diferents cultures. Tot i el bon funcionament, però, l’objectiu a llarg termini seria que pogués deixar d’existir, perquè l’intercanvi al carrer ja fos suficient per aprendre’n.  El programa de voluntariat s’adreça a majors de 18 anys, i el perfil majoritari és de persones d’entre 30 i 40 anys, principalment dones.

<br />Només l’any passat es van formar 383 parelles a tot l’Alt Penedès i el Garraf. En aquests moments, hi ha 37 entitats que donen suport al Voluntariat per la llengua per mitjà d’acords de col•laboració, fet que permet organitzar conjuntament múltiples activitats que ajuden a aconseguir els objectius del programa i el fan més atractiu per a les persones que hi participen. El programa també s’estén als sectors de la restauració i del comerç per mitjà de la xarxa d’establiments col•laboradors (actualment hi ha 80 establiments del Garraf i l’Alt Penedès que hi col•laboren fent la primera atenció al públic en català) i s’està implantant en l’àmbit de les empreses.<br />Després de la cloenda també es va fer un recital de poemes relacionats amb el vi, “El vi encenia la vida”, a càrrec de Sílvia Amigó i Anna Peret.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: