Més implicació de la societat per trencar les barreres de la discapacitat
A les portes del dia internacional de les persones amb discapacitat, les associacions vilafranquines de l’àmbit demanen la implicació de la societat.<br />
El dia 3 de desembre se celebra el dia internacional de les persones amb discapacitat, entenent aquest concepte en el seu sentit més ampli. A Vilafranca, hi ha un gran nombre d’entitats que treballen en aquest àmbit i que estan representades a la comissió municipal pel benestar de les persones amb discapacitat. Els professionals d’aquestes entitats, així com els seus usuaris, coincideixen en demanar la implicació de la societat per fer més fàcil la integració de tots aquells que han de conviure amb alguna limitació física o psíquica o un trastorn mental.
Al Turó, un dimecres a la tarda podem trobar grups d’amics que passen una estona plegats jugant a dòmino, cosint o, senzillament, conversant. Molts d’ells tenen un certificat de discapacitat per trastorns com esquizofrènia, depressió o trastorn bipolar. Però no se senten discapacitats excepte quan la societat els ho posa difícil.
També a la Fundació l’Espiga treballen amb persones amb discapacitat en tot el seu cicle vital. L’objectiu és que siguin el més autònoms possible dins de les limitacions que puguin tenir.
Segons un estudi-dictamen de la Diputació de Barcelona encarregat per l’Ajuntament de Vilafranca al desembre de l’any passat, al municipi hi ha més de dues mil persones que pateixen algun tipus de discapacitat. Pel que fa a les tipologies, el major nombre de persones reconegudes segueix sent el de persones amb discapacitat física, motòrica i no motòrica, amb un 38 i un 21% respectivament. La malaltia mental augmenta la seva presència i segueix en nombre a l’anterior però, en aquest cas, les acreditacions poden diferir de la realitat, ja que no totes les persones amb malaltia mental tenen el certificat de discapacitat. Al desembre del 2011, la malaltia mental suposava un 19% dels casos. Les persones amb discapacitat intel•lectual representaven un 11% i, l’11 % restant, eren discapacitats auditives i visuals.
Dilluns vinent, el programa És notícia de Penedès Televisió oferirà la primera part del reportatge "Més enllà de la discapacitat", que recull la tasca d’algunes de les entitats que treballen en l’àmbit de la discapacitat a Vilafranca i a la comarca. El programa es podrà veure a dos quarts de tres del migdia, a dos quarts de set de la tarda i, a la nit, a dos quarts d’onze. I tindrà una segona part, dedicada a la inserció laboral i la participació ciutadana, el dilluns 3 de desembre en els mateixos horaris.