Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

JARC, contrari a la proposta de liberalitzar els drets de plantació de la vinya que es fa des de la Comissió Europea

<span style="font-size: 14.0pt; line-height: 150%;" lang="CA"></span>
L’ organització agrària reclama que la regulació de les plantacions de vinya s’apliqui tant a les zones amb Denominació d’Origen Protegida com sense. JARC-COAG ja ha mostrat reiteradament la seva oposició a la liberalització dels drets de plantació de la vinya ja que consideren que és un dels principals mecanismes per a gestionar el sector.

L’OCM vitivinícola estableix que a partir del 31 de desembre del 2015 hi haurà una liberalització total de les plantacions de vinya, ja que es volen suprimir els drets de plantació.<br />La Comissió Europea ha desvetllat una proposta més flexible que controlaria els vins amb DO Protegida o Indicació Geogràfica Protegida, mentre que es liberalitzarien totalment els vins sense denominació. La mateixa CE planteja que la gestió de les plantacions amb DOP o IGP aniria a càrrec d’organismes que podrien ser els Consells Reguladors. Hi hauria una clàusula de salvaguarda que tindria com a finalitat evitar un excés de plantacions de vinya d’una determinada DOP o IGP.<br />Des de JARC consideren nefasta la proposta ja que no es pot permetre la liberalització total de les zones de vinya sense DOP o IGP i en canvi regular sota el paraigües dels Consells Reguladors les zones amb DO. No es positiu el fet que es pugui plantar de manera indiscriminada la vinya que es vulgui en zona fora de DO, ja que cal tenir en compte que aquest vi entrarà en alguns casos en competència amb els productes amb DO que sí han estat sotmesos a una regulació concreta. És per això que des de JARC es reclama que la regulació de les plantacions de vinya siguin d’aplicació tant a les zones amb i sense DOP o IGP.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: