El Debat de la Verema tracta de com pot afectar la independència de Catalunya al sector del vi i del cava, entre altres qüestions
Ahir a la nit l’Hotel Pere III va acollir una nova edició del Debat de la Verema que organitza l’Acadèmia Tastavins, que es va poder seguir en directe per Penedès TV. A banda dels temes habituals en aquest debat, com ara el preu del raïm, la imatge de qualitat que cal donar al cava i les possibilitats que ofereix l’enoturisme; en aquesta ocasió i seguint el fil de l’actualitat política marcada per els propers comicis del 25 de novembre es va tractar també dels temors o efectes d’un possible boicot davant les demandes d’independència de Catalunya.<br />
En aquest sentit, des de l’Institut del Cava, Joan Amat va explicar que és una qüestió que no ha de fer por. Dels 240 milions d’ampolles de cava que es produeixen, 100 milions van al mercat nacional. D’aquetes, un 60% són al mercat català i el 40% a la resta de l’estat. Per Amat, l’efecte d’un boicot podria ser com a molt d’un 15% sobre aquest 40; ja que es preveu que hi haurà comunitats que no faran aquest boicot. Amat va apuntar també que cal tenir que quan parlem de cava, tot i que se’n fa referència com a producte català, el Consell Regulador és un òrgan del ministeri d’Agricultura, i que es produeix cava a set comunitats autònomes.<br /> Per la seva banda, el president de la D.O. Penedès, i productor, Josep Maria Albet, deixava clar que el boicot als productes catalans existeix, i que ja s’està produint. Des del seu punt de vista el que cal fer és potenciar el mercat català.
Amat insistia però en que no es pot ser porucs. Cal ser conscients del risc del boicot, però també del fet que el cava és un bon producte que es pot vendre en qualsevol mercat.
En relació amb aquest tema, des de Pimecava Josep Torelló va recordar que el boicot que el sector del cava català va patir fa uns anys va ser molt seriós. Davant d’aquesta possibilitat, Torelló demanava treballar en la direcció de prestigiar el cava, i fer-ho lligant-lo al territori. Començar a parlar, deia, de Cava Penedès.
Torelló proposava també abandonar l’expressió "bona relació preu/qualitat", que pot produir equívocs; i centrar-se únicament en parlar i potenciar la qualitat.<br /> Es van donar també algunes xifres. Pel que fa a vendes de vi Penedès, prop del 58%, 14 milions d’ampolles, es venen a Catalunya; poc més del 16%, 4 milions ampolles, a l’estat espanyol; i prop del 27% , més de 6 milions d’ampolles, s’exporten. Pel que fa a la Verema 2012, el director de la D.O. Penedès, Francesc Olivella, va explicar que s’havien collit 111 milions de quilos de raïm, un 23% menys que l’any passat. La verema d’enguany ha tingut molt bona qualitat i més grau.<br /> El debat va ser conduit per el periodista d’aquesta casa Josep Maria Soler i per l’escriptor i membre de l’Acadèmia Tastavins, Jordi Llavina.