Dilluns, 9 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es verema més d’hora i en compte amb les graduacions que van a l’alça

El canvi climàtic fa que les graduacions vagin a l’alça any rere any i la tendència sigui veremar més d’hora i ràpidament.

Amb el considerable xàfec tempestuós del 7 d’agost passat, a tot el Penedès, en alguns casos superant els 30 litres per metre quadrat, es van produir els primers canvis a la vinya. Enguany la tònica dominant havia estat la d’uns mesos amb molta sequera, un fet que comportava per a la vinya un estat de gairebé adormida, sense créixer, segons el tècnic de meteorologia de l’Incavi, Josep Gol. Aquells litres, doncs, han servit perquè les fulles i el fruit s’hagin remullat i consegüentment ha fet variar molt el seu contingut en àcids, en la seva composició i en els sucres. Això fa evolucionar la producció del raïm, amb la qual cosa des de principis de setmana, la majoria de cellers ja han encetat la verema amb les primeres varietats, les més primerenques. I és que per la varietat cava no es requereix, recorda Gol, un grau alcohòlic molt elevat.

Gol insisteix que el fenomen del canvi climàtic comporta que les graduacions pugin més i més cada any, cosa que generaria un perill afegit per a les begudes alcohòliques. Per això, la tendència és veremar des de fa uns temps cada cop més d’hora, i més ràpid. La temperatura puja, i això també comporta problemes. <br />En els darrers temps, s’estan aplicant moltes tècniques d’elaboració.

Com insisteixen els experts, són diversos els factors que tenen a veure amb l’estat final del raïm. Entre els quals, naturalment, el moment del dia influeix molt en l’estat d’oxidació. Per això, sempre interessa tenir les temperatures més baixes, que s’aconsegueixen a la nit però que és difícil collir si no és amb la verema mecanitzada. S’aprofiten sempre, doncs, les hores amb temperatures més baixes.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: