Diumenge, 28 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Ampolles més lleugeres

La Generalitat vol estendre la idea de les ampolles de cava de pes reduït per a aconseguir reduir costos i contaminació.

A les caves Codorníu de Sant Sadurní d’Anoia, el conegut cava Anna de Codorníu s’elabora seguint criteris sostenibles. Va ser el primer vi escumós del món a certificar la seva petjada de carboni, que és la mesura de les emissions totals de diòxid de carboni que s’originen de forma directa i indirecta per un determinat consum. El procés és complex i, en realitat, no hi ha una única manera de mesurar aquest paràmetre. A Codorníu van optar per encarregar l’estudi a una empresa britànica anomenada Carbon Trust. El procediment els obligava a mesurar les emissions de CO2 amb tota mena de detalls. Des de les passades dels tractors a la vinya, fins al transport de les ampolles o el temps que es pot calcular que estiguin a la nevera dels consumidors. Amb els resultats a les mans, Codorníu va comprovar els percentatges més alts d’emissions de diòxid de carboni se situaven al conreu de les vinyes, en un terç de la petjada de carboni total, i a l’elaboració, en dos terços. A la terra, van treballar en l’aplicació de mesures com el rec per gravetat o el control de la salut de les vinyes a través de feromones, per evitar així els pesticides. Al procés d’elaboració, van veure que el major impacte estava en l’envàs. Per això van crear un envàs que pesava menys. El cava s’envasa en ampolles de 75 centilitres i el pes sol ser de 900 grams. Es tracta, doncs, d’ampolles gruixudes que han d’aguantar la pressió generada per la fermentació.

Codorníu ha aconseguit reduir en 100 grams el pes de les seves ampolles gràcies a l’esforç de diferents àrees de l’empresa. Pere Escolà és el director d’operacions del Grup Codorníu.

En el moment en què Codorniu va calcular la seva empremta de carboni, no tenien referents. Ara seguiran treballant per reduir les seves emissions i Carbon Trust seguirà certificant que els procediments arriben a bon port.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: