Coques i coets per la Revetlla de Sant Joan
La nit del 23 de juny és una de les més especials de l’any. Hi ha tot de tradicions, festes i costums entre les quals destaca el foc com el protagonista absolut d’una nit màgica. <br />
La coca, el cava i els petards són els elements essencials de la Revetlla i de Sant Joan, amb els quals se celebra el solstici d’estiu. Elements que no faltaran aquest cap de setmana, malgrat les dificultats econòmiques.
La venda de coets resisteix amb xifres similars a les de l’any passat, tot i que la despesa per persona va a la baixa. No obstant, aquests dies previs les botigues de petards tenen cues per comprar coets i petards, de metxa, traques o aquells més sofisticats que requereixen manipulació.
Fonts del Gremi expliquen que aquest 2012 és un any de poques novetats i preus ajustats.
Com sempre, fem una pinzellada en matèria de prevenció d’accidents: Recordem que la compra i l’ús dels petards s’ha de fer sempre sota la supervisió dels adults, no llanceu mai cap petard contra ningú, no talleu el tro final de les traques, no utilitzeu coets que tinguin la canya trencada i no<br />llenceu coets a menys de 500 metres de zones boscoses. Finalment, si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i un cop passat aquest temps deixeu-lo en aigua.
L’element més dolç de la festa, les coques, també mantenen vendes.
En matèria de gustos, segons el pastisser vilafranquí, Ramon Bertran, "som tradicionals" i mengem coques de crema, fruita, pinyons i llardons. Quant als preus, es mantenen respecte l’any passat i una coca de pastisseria per unes 10 persones surt per 14 euros.
Quan la Revetlla de Sant Joan cau en cap de setmana i si fa calor, com és el cas enguany, la venda de coques surt perjudicada, però un factor que juga a favor dels pastissers és que som llaminers i ens agrada mantenir les tradicions. Ja es veurà!