Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les joies de l’Arxiu Musical de Vinseum

L’Arxiu Musical de Vinseum conté joies des del segle XIV, inclosa una òpera inèdita del mestre de Mozart Antonio Maria Mazzoni.

Després de la Biblioteca Nacional i el Museu de Montserrat, l’arxiu musical de Vinseum és el més complet de Catalunya. Al nou Centre de Documentació del Museu de les Cultures del Vi, situat al carrer de la Palma, es conserven joies des del segle XIV i fins a l’actualitat. Es tracta de partitures, algunes d’elles antiquíssimes, llibres, biblioteques personals de músics de la zona, documentació relativa a aquests músics i una fonoteca integrada per discos de pedra, discos normals, cintes de cassette i cintes magnètiques, a banda de cd’s i dvd’s.<br />La particularitat de l’arxiu musical de Vinseum és que totes les èpoques hi són representades, especialment la música simfònica del segle XVIII. De fet, recentment, l’Orquestra Barroca de Sevilla ha editat un disc musicant les simfonies de Carles Baguer, les partitures de les quals es troben a Vilafranca.

Entre les joies de l’Arxiu Musical de Vinseum també trobem la partitura del mestre de Mozart Antonio Maria Mazzoni "Il viagiatore ridicolo", una òpera bufa de finals del segle XVIII, que es conserva completa i en bones condicions per a ser consultada i, qui sap si algun dia, interpretada. Ningú sap com va venir a parar a Vilafranca.

L’Arxiu Musical de Vinseum va començar a caminar l’any 1942 de la mà de Francesc de Paula Bové. Més tard Mossèn Maideu i Antoni Massanell li van donar continuïtat però no va ser fins a finals dels vuitanta que es va posar punt i final a la dispersió dels documents i es va procedir a les primeres catalogacions. Des dels anys cinquanta i fins ara, investigadors, músics i estudiants han recorregut aquestes partitures, algunes de les quals han arribat a ser musicades i, el que és més important, escoltades. Altres resten a l’espera de tornar a sonar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: