Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Joana Ortega defensa el model català de governs locals

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, assegura que Catalunya tindrà una llei de governs locals pròpia, sense deixar-se interferir pel govern de l’Estat.

La consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joan Ortega, s’ha desplaçat aquest matí a Vilafranca del Penedès, on ha fet una visita institucional a l’ajuntament i s’ha reunit amb l’equip de govern. Un dels aspectes que s’han tractat en la reunió és la futura proposta de llei de governs locals i de finançament local que la Generalitat presentarà properament i que pretén aclarir el mapa competencial amb l’objectiu de aconseguir la màxima eficiència amb la mínima burocràcia. L’aposta de la Generalitat és la de mancomunar serveis. Una llei que, segons la consellera, té al damunt l’espasa de Damocles del govern espanyol que podria plantejar la supressió de municipis de menys de 20.000 habitants. La consellera de Governació considera que una proposta com la que s’apunta des del govern central s’estaria interferint les competència de la Generalitat, que té capacitat pròpia per decidir l’organització del territori. En aquest sentit l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha coincidit a assenyalar la identitat territorial pròpia de Catalunya i dins d’aquesta proposta catalana de la llei de governs locals ha apuntat també la reivindicació de la Vegueria del Penedès. L’alcalde ha destacat que aquesta reivindicació ha de reforçar el treball que es fa des de Vilafranca i el Penedès d’una aposta econòmica per l’enoturisme. D’altra a la reunió la consellera estava acompanyada pel delegat del govern a Barcelona, Salvador Jorba, i el director general d’administració local, Joan Cañada. S’ha parlat també de la preocupació econòmica dels ajuntaments. En aquest sentit Joana Ortega ha destacat la gestió econòmica de l’ajuntament de Vilafranca. La trobada ha servit també per plantejar els projectes que s’inclouran en la propera edició del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat, que es publicarà desprès de l’estiu. Desprès de la reunió a l’ajuntament la comitiva s’ha desplaçat a les instal.lacions de Bombons Cudié, per tal d’observar sobre el terreny una mostra de l’activitat econòmica de la comarca. La visita a Vilafranca de la consellera ha finalitzat amb una reunió a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, amb els alcaldes de la comarca per tal de transmetre també les propostes que s’inclouran el la futura llei de governs locals i la llei de finançament local.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: