Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilobí proporciona calefacció als dos equipaments escolars del poble a través d’un sistema pioner que funciona amb biomassa

L’escola bressol Els Ocellets i el CEIP Llebeig utilitzen ja a ple rendiment un mateix sistema de calefacció amb biomassa situat en una caseta annexa al primer equipament i connectat amb el segon a través d’unes canonades subterrànies.

Aquest sistema permet que els dos centres tinguin calefacció i aigua calenta amb una energia que procedeix de la crema de residus obtinguts de la neteja de boscos. Es tracta d’una iniciativa pionera a l’Alt Penedès perquè, així com comença a ser més habitual que un edifici tingui instal·lada una caldera de biomassa, el que no és tan comú és que siguin dos espais separats els que se subministren a través d’una única caldera. La instal·lació ha anat a càrrec de l’empresa de Girona Solucions Bioenergètiques Integrals S.L.
 

El projecte ha tingut un cost de 111.500 euros, la major part dels quals han estat subvencionats per la Diputació de Barcelona. D’aquest import, 14.000 euros corresponen al sistema pioner de canonades subterrànies que s’ha instal·lat entre els dos equipaments aprofitant les obres d’urbanització de l’avinguda de la Generalitat.<br />Per a l’ajuntament de Vilobí, l’aposta per aquest tipus d’energia ha suposat un esforç d’inversió inicial perquè les calderes de biomassa són més cares d’instal·lar i mantenir.

Però el càlcul és que en uns quatre anys el sobrecost estarà amortitzat gràcies a l’estalvi que suposa tant la compra de combustible com el consum real.

De fet, la sala de calderes i la resta de l’espai ja s’ha pensat amb la idea de que pugui ser ampliable en el futur per donar servei a altres equipaments.<br />La biomassa és el combustible que utilitza aquesta caldera i prové dels residus forestals o de la indústria de la fusta, sempre sense tractar ni utilitzar additius sintètics. La forma de la biomassa pot variar: a vegades són els anomenats pellets (pélets), que són unes peces tubulars de fusta triturada i compactada, i a vegades són estelles.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: