Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Utilització de restes de vinya com a biomassa

Entrem-hi vol ser operador energètic a través de la utilització de les restes de vinya com a combustible per calderes de biomassa

<p />

La cooperativa Entrem-hi, de la mà de l’empresa Nou Verd, està treballant en la realització d’un projecte per a utilitzar les restes de vinya de la comarca com a combustible per a les calderes de biomassa. El projecte ha estat seleccionat per l’Obra Social de Catalunya Caixa, i pretén veure la viabilitat de la utilització de les prop de 40.000 tones de restes de vinya que es produeixen anualment al Penedès com biomassa.<br />Com explica el gerent de Nou Verd, Juli Silvestre, en aquests moments s’està duent a terme la tasca de identificar les diferents tipologies de sarments que es troben a les vinyes penedesenques per tal d’avaluar la seva capacitat calòrica i com es poden aprofitar. La clara intenció és que puguin substituir com a combustible les restes forestals que actualment utilitzen les calderes de biomassa. Per Silvestre, cal tenir en compte que la biomassa de vinya és més econòmica i comportarà menys transport. Seria com tancar un cicle de reutilització de restes que es produeixen a la comarca.

Parlava per exemple, com a actors importants per desenvolupar el projecte, de l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal, l’INCAVI, la D.O. Penedès i Catalunya Caixa.

Des de Nou Verd consideren que hi ha molt de camí per córrer, ja que encara hi ha poques calderes de biomassa instal·lades. La intenció és convertir-se en operador energètic, treballant al 100% amb energies renovables i en aquest cas amb un producte totalment penedesenc.

De moment el projecte es troba en les seves primeres fases d’estudi, avaluació de costos i prospecció de possibles clients. Des de Nou Verd però, consideren que pot ser viable tant a nivell econòmic com per el component social de creació de llocs de treball per a persones amb trastorns mentals o en risc d’exclusió social.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: