Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’HCAP tanca l’any 2011 mantenint l’activitat tot i la retallada d’un 8% del pressupost

La clau per a fer-ho possible, a banda de l’esforç dels professionals, ha estat la disminució dels ingressos mèdics. Aquesta baixada ha repercutit en la reducció de consum i personal.

Però el fet de que hagin hagut menys ingressos és fruit en bona part del control i seguiment de pacients crònics que l’Hospital Comarcal fa a l’Alt Penedès conjuntament amb l’Atenció Primària i els serveis sociosanitaris. L’atenció als anomenats "malalts fràgils" es divideix en tres patologies majoritàries: insuficiència cardíaca, diabetis i problemes respiratoris. Aquests pacients compten amb uns circuits propis que permeten evitar l’ingrés hospitalari, prevenint els problemes de salut que es puguin complicar. Els "malalts fràgils" ingressaven abans a l’hospital una mitjana de tres cops per any. Des que s’aplica el programa conjunt d’atenció a aquests pacients, el nombre d’ingressos ha disminuït.
 

D’altra banda, amb 2 milions i mig d’euros menys d’ingressos del Cat Salut, un 8% del global del pressupost del centre, una de les preocupacions principals eren les llistes d’espera. L’Hospital, que havia obert els quiròfans a les tardes per reduir-ne el temps, es va veure obligat a reduir l’horari dels quatre quiròfans de vuit del matí a quatre de la tarda, però intentant optimitzar al màxim els recursos.

El resultat ha estat que, al 2011, amb un lleuger increment d’intervencions, les llistes d’espera totals han augmentat a l’entorn del 10%, mentre que al conjunt de Catalunya, aquest increment se situa en un 42%.

Sobre la qüestió de les llistes d’espera, el departament de Salut de la Generalitat té estipulats 14 tipus d’intervencions que s’han de resoldre en un període de sis mesos de garantia. Des de l’hospital vilafranquí sempre han intentat complir aquests terminis sense descuidar la resta d’intervencions, però consideren que algunes de les estipulades no són necessàries en molts casos. En aquest sentit, creuen el Departament reduirà aquesta llista. Això no vol dir que els pacients es quedin sense ser atesos en un període raonable de temps, sinó que es valorarà cada cas segons unes puntuacions i es prendrà una decisió adient. És el cas de les pròtesis de genoll que, fins ara, entraven totes dins del període de garantia.

Per un altre cantó hi ha la Unitat de Diagnòstic Ràpid. Aquelles persones que tenen un problema de salut greu, com tumors cancerígens, són intervingudes en un període d’entre 30 i 45 dies com a màxim.<br />Aquest 2012, l’Hospital comarcal preveu un manteniment del pressupost.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: