Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’HCAP acull la XX jornada catalana de diagnòstic prenatal ecogràfic

L’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès està introduint la biòpsia de Corion via transcervical en els casos de control de l’embaràs que requereixen aquest tipus de prova.

<br />Durant el matí de divendres es va celebrar a les instal·lacions de Bodegues Torres la vintena jornada catalana de diagnòstic prenatal ecogràfic amb la participació de 145 professionals de l’obstetrícia i la ginecologia dels hospitals de tot Catalunya. La jornada estava estructurada en dues primeres parts dedicades a l’exposició de casos clínics diagnosticats i una darrera en què el diagnòstic ocult permetia el debat entre els professionals.<br />El centre amfitrió de la jornada ha estat l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, que compta amb vuit ginecòlegs, la majoria dels quals també exerceixen com a ecografistes. A l’hospital vilafranquí, el servei d’obstetrícia i ginecologia està obtenint una molt bona reputació i situen els seus procediments en la mateixa línia que hospitals de referència en aquest àmbit com el Clínic o la Vall d’Hebron. Actualment, seguint les pautes de la Societat catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, l’hospital comarcal està introduint en el seguiment dels embarassos que ho requereixen la biòpsia de Corion transcervical, una prova que, com l’amniocentesi, detecta alteracions cromosòmiques i transtorns genètics, però ho fa en el primer trimestres de l’embaràs.
En el cas de les ecografies, el motiu real de la jornada d’avui, trobades com aquestes permeten posar en comú coneixements i anar millorant l’eficàcia d’aquest tipus de proves, indispensables per tenir un control exhaustiu del desenvolupament del fetus. L’objectiu és sempre detectar el més aviat possible qualsevol anomalia per reaccionar ràpidament. Entre un 3 i un 5% dels fetus tenen malformacions congènites que, generalment, no són greus.

A banda de les malformacions al cor, durant la jornada s’ha parlat per exemple de les lesions hiperecogèniques cerebrals. En aquest cas i en molts d’altres, l’ecografia és vital perquè determinades lesions no siguin atribuïdes al part.

D’altra banda, des de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès han volgut deixar clar que les ecografies en 3D no són necessàries en la majoria dels casos d’embaràs.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: