Els professionals de l’ambulatori es preparen per a la posada en marxa del nou Centre d’Atenció Primària de Vilafranca
La licitació del projecte, a principis de gener, ha permès finalment que hi hagi una data aproximada per a l’entrada en funcionament del segon Centre d’Atenció Primària de Vilafranca, que se situarà a la zona del Parc de Llevant.
Serà d’aquí a dos anys aproximadament quan, després d’una llarga espera, Vilafranca compti amb el nou edifici, hi centralitzi els serveis i divideixi l’Atenció Primària de la capital de l’Alt Penedès en dos equips. Això no vol dir necessàriament que hi hagi més dotació de personal. De fet, el nombre de professionals depèn del nombre de ciutadans als quals s’ha d’atendre i es revisa anualment per reforçar aquelles àrees on es produeixen dèficits. La doctora Núria Puig és la directora del sector sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf del Cat Salut, des d’on es planifiquen les actuacions necessàries en matèria de Salut per a aquests territoris. Puig confirma que, a Vilafranca, la ràtio de pacients per metge és una mica superior a la mitjana. Se situa als 1.790, mentre que la mitjana catalana és de 1.420. Però, en un context marcat per la crisi i sense previsió immediata d’augment de personal, s’apel·la a la professionalitat dels treballadors.
Ara per ara, el que està clar és que la manera de treballar i l’atenció als pacients millorarà gràcies a la possibilitat d’omplir nous espais i alliberar els antics.
La doctora Puig comenta que, d’entrada, els despatxos d’administració que ara ocupen a l’edifici dels antics jutjats quedaran lliures i es traslladaran al nou edifici.
El nou Centre d’Atenció Primària acollirà el nou equip d’Atenció Primària de Vilafranca, el centre de rehabilitació, l’Assir, d’atenció a la salut sexual i reproductiva, els centres de salut mental d’adults i infanto juvenil i el centre d’atenció a les drogodependències, aquests tres darrers ara ubicats a altres espais. També hi quedarà centralitzat el dispositiu de salut pública de la comarca.<br />D’altra banda, els professionals de la salut estan treballant en els projectes de futur del territori, que tindran la seva columna vertebral en l’abordatge dels pacients crònics. De fet, l’Alt Penedès és una comarca pionera en el plantejament de l’atenció a malalts amb insuficiència cardíaca congestiva i està previst que aquesta atenció s’ampliï durant el 2012 a altres patologies cròniques.