Dissabte, 2 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

S’ha presentat a Vilafranca el llibre Vi, Cos i Cervell

És un estudi minuciós de l’anàlisi dels sentits realitzat pel sadurninenc Ramon Viader.

Aquest dimecres al vespre es va celebrar l’acte de presentació del llibre editat per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans, amb patrocini de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació. Justament al costat de Viader hi havia representabns d’aquestes entitats. El president de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, Josep Obiols, va recordar que un dels objectius de la seva entitat és el foment de la relació entre ciència i cultura, i que aquest llibre compleix els requisits, entre enologia i gastronomia. Per la seva part el membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans, Salvador Alegret, va destacar que es van animar a editar-lo perquè és una obra de gran qualitat. El volum és el primer llibre en català que parla de l’anàlisi sensorial del vi des de la vessant científica. Viader dedica una part important de l’obra a la fisiologia del sistema nerviós humà i presenta alguns aspectes de funcions cognitives fins ara ignorats totalment. Se centra en el vi perquè és un producte molt adient per a l’anàlisi sensorial, ja que la gran varietat i les petites proporcions dels components permeten a l’anàlisi sensorial amb l’anàlisi fisicoquímica, gràcies a la finesa dels sentits i la capacitat de memòria del cervell humà. L’anàlisi sensorial és una eina molt útil per a valorar la qualitat tecnològica dels aliments i per a avaluar les preferències dels consumidors. Aquest llibre és innovador tant per l’alt nivell científic com per l’enfocament que presenta. Per primera vegada, es descriu com l’ambient del tastador, la seva pròpia fisiologia i les condicions de salut en què es troba poden afectar els resultats de les anàlisis. Partint d’una àmplia experiència, l’autor ens ofereix una metodologia simple però rigorosa que satisfà molts tipus de lectors: professionals i aficionats trobaran les pautes per a l’ús adequat d’aquesta pràctica analítica. L’autor, el sadurninenc Ramon Viader, havia estat president de l’Associació Catalana d’Enòlegs, i per això la presentació del llibre a la comarca s’ha fet e la seu d’aquesta entitat que es troba al Centre Àgora de Vilafranca.<br />La portada del llibre és obra de l’artista sadurninenca Maria Assumpció Raventós.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: