Dimecres, 4 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els itineraris de memòria del Penedès posen ordre definitivament als espais que van ser cabdals durant la guerra civil i la postguerra

Els itineraris estan dividits en tres rutes: la del Vesper de la Gloriosa, que se centra en els espais dedicats a l’aviació republicana, la ruta del front i la de defensa de la costa.

A través d’una senyalització homogènia han quedat marcats diversos espais, com trinxeres, nius de metralladores, refugis antiaeris, búnquers i edificis que durant la guerra van servir com a hospitals de sang, magatzems o tallers. Els itineraris s’han establert per a ser explotats en la seva dimensió divulgativa, pedagògica i turístico-econòmica.<br />El director del Memorial Democràtic Jordi Palou-Loverdos ha destacat que els itineraris de Memòria del Penedès són fruit d’un treball conjunt que ha implicat l’Institut d’Estudis Penedesencs, el Vinseum i els tres consells comarcals d’Alt, Baix Penedès i Garraf, a banda dels ajuntament de 16 municipis. I això ha generat sinèrgies que han donat a conèixer aquest patrimoni dins de cada població.
 

Les rutes passen per exemple pel municipi de Subirats, que va acollir entre els seus boscos la darrera defensa republicana abans que les tropes franquistes entressin a Barcelona. Des de les trinxeres i els nius de metralladores que hi havia a banda i banda de la carretera es va retardar dues hores l’avanç dels nacionals.

A aquest municipi s’està fent una aposta clara que informar als visitants sobre les mostres que queden del pas de la guerra i ara tenen previst posar en marxa un centre d’interpretació a les antigues escoles del Pago, que entraria en funcionament abans de l’estiu.<br />Vilafranca també s’ha unit a la senyalització del Memorial Democràtic i, dins del nucli urbà, es pot conèixer per exemple quin és l’ús que va tenir la Basílica de Santa Maria durant la guerra i els primers anys de la postguerra o de quina manera s’actuava a l’antic hospital de sang del Molí d’en Rovira. Per l’alcalde de Vilafranca Pere Regull, aquesta mena d’informació no s’ha de perdre.

Ara, el proper pas al Penedès serà la creació de la ruta de la rereguarda, que tindrà un caire més conceptual i servirà per tancar la tasca iniciada fa tres anys per l’Institut d’Estudis Penedesencs dins del projecte Tots els Noms.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: