Dilluns, 9 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El problema de la fam al món és fruit de la mala distribució dels recursos, i de l’explotació dels països rics sobre els més pobres

L’Auditori de Vinseum va acollir una xerrada emmarcada dins de la campanya de sensibilització que s’està duent a terme a Vilafranca sobre la situació de fam i pobresa que es viu als països de l’anomenada banya d’Àfrica.

<p />

Des de fa alguns anys Etiòpia, Eritrea i Somàlia pateixen una greu sequera que ha agreujat encara més la fam a la zona, i des de diversos estaments s’han engegat campanyes per tal de recollir fons que ajudessin a millorar la situació en aquests països. Dins d’aquestes campanyes, els Xicots de Vilafranca, Creu Roja i l’Ajuntament duen a terme la campanya anomenada "Fes pinya contra la fam a la banya d’Àfrica". I en aquest marc s’ha d’incloure la xerrada que va oferir Gustavo Duch, col·laborador habitual de moviments i campanyes de lluita per la Sobirania Alimentària dels Pobles, divendres a Vinseum.<br />Duch explicava que es tracta de parlar de la situació de fam, però fent-ho d’una manera més global per entendre millor què és el que està passant. Així, Duch remarcava que hi ha aliments suficients al món, però que calen polítiques clares per la seva utilització i redistribució. Especifica també que s’expliquen moltes mentides sobre aquesta qüestió.

Duch, que va acompanyar la seva xerrada amb gràfics, va mostrar amb dades que ja fa anys que la producció de cereals és superior a les necessitats de consum de la població mundial.

El principal problema, explicava, són els usos a que es destinen i la seva distribució. Comentava per exemple, que hi ha quantitats importants de cereals que es destinen per exemple a la producció de pinsos per animals, o als bio-combustibles. Uns usos que poden ser discutibles, i que dificulten que hi hagi prou cereals per a tota la població.<br />El conferenciat va explicar també que sí es pregunta als líders rurals dels països pobres, tenen força clar què caldria fer. Bàsicament que els països rics disposin d’una pagesia forta i suficients per auto abastir-se. D’aquesta manera ells podrien recuperar les seves terres.

La conferència de divendres va voler aportar dades en aquest sentit, i ajudar a entendre una mica millor la situació actual, però explicant també com s’hi ha arribat i quins poden ser els camins per ajudar a sortir-ne.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: