El decret marca un punt d’inflexió per al futur del territori penedesenc
El decret de l’àmbit funcional del Penedès marca un punt d’inflexió molt significatiu pel futur del nostre territori. Repassem, i recordem, quins passos ha seguit cronològicament tot el procés per a una futura "Vegueria".
<strong />
</strong><strong>1983: directrius de l’ordenació del territori català. </strong>Fa prop de 30 anys, amb la novella Generalitat restaurada s’establien les directrius d’ordenació del territori català. Un primer pas que traçava com articular el territori, com planificar-lo, fet i fet.
<strong>1995: Pla Territorial general de Catalunya, amb 6 àmbits. </strong>El 1995 el Pla Territorial general de Catalunya era un fet i convé aturar-nos-hi ja que definia sis àmbits dels plans territorials parcials. Sis anys després es feien públic i es creaven el pla territorial parcial de les Terres de l’Ebre i el de l’Alt Pirineu i Aran.
<strong>11 de setembre 2004: "Declaració del Penedès" (IEP). </strong>A la diada nacional del 2004 es fa pública "la declaració del Penedès", de la mà de l’Institut d’Estudis Penedesencs. El punt d’arrencada de tota la mobilització en favor del territori que desemboca només quatre mesos després en el grup de treball que crea el 21 de maig de 2005 la Plataforma per una Vegueria Pròpia que lluita per aconseguir l’àmbit com a forma de facilitar arribar a ser Vegueria. A partir d’aleshores, se succeeixen les adhesions i el Parlament comença a discutir-se el desig dels pobles del nostre territori. 61 ajuntaments d’aquí, els 4 consells comarcals, més de 100 entitats i centenars de particulars hi donen suport. S’organitzen activitats i hi ha diferents passos per part del govern i de la conselleria avui dita de Territori i Sostenibilitat.
<strong>14 de juliol’10: aprovació per llei de l’Àmbit Penedès. </strong>Reunions polítiques, informes… que desemboquen el desembre de fa dos anys en la tramitació parlamentària del projecte de llei de l’Àmbit Penedès, que duu a l’aprovació per unanimitat set mesos després. Aquell dimarts 14 de juliol de 2010 queden a l’aire interrogants. Mentrestant, a casa nostra es crea Som Penedès, per part d’antics membres de la Plataforma per una Vegueria Pròpia. La sentència del Tribunal Constitucional que escapça l’Estatut suposa un revés a les aspiracions nacionals però també territorials del Penedès. L’alt tribunal espanyol simplement contempla un canvi de nom: diputacions provincials per "Consells de Vegueria".
<strong>octubre’11: Regull mou fitxa al Parlament per al decret. </strong>L’octubre d’enguany l’alcalde i parlamentari Pere Regull amb l’entitat Som Penedès fa gestions al Parlament per a la urgent publicació del decret de desplegament de l’Àmbit. Es publica dos dies abans de Nadal. Com ha pregonat el batlle, ja no hi ha marxa enrere. Ara sí que va de debò.
Font: Arxiu informatius PTV, Som Penedès i PVP.