Dissabte, 10 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca recorda els 550 anys de la capitulació o Concòrdia de Vilafranca, signada entre Joan II i la Generalitat

Enguany s’han acomplert aquest 550 anys de la signatura a Vilafranca d’aquesta acord entre el rei Joan II i la Diputació General, posteriorment Generalitat de Catalunya. Per recordar-ho, el passat 22 de juny es va fer una conferència al saló de sessions de la Casa de la Vila, a càrrec del historiador medievalista Josep Bosch.

Tot just abans de començar la seva xerrada, Bosch explicava que es tracta d’una data que fins ara pràcticament no s’havia recordat; però que és important fer memòria que el 21 de juny de 1461 es va signar aquest acord a la capital de l’Alt Penedès. Un pacte entre Joan II i la Generalitat catalana que Bosch explicava d’aquesta manera, i que va precedir al que es va conèixer com a guerra civil catalana, entre els qui estaven a favor de Carles de Viana i de Joan II.
Josep Bosch explicava també que el fet que se signés a Vilafranca és normal, ja que no cal oblidar que hi ha el Palau Reial en el qual els reis i reines catalans hi passaven llargues estones. Bosch remarca que el segle XV va viure canvis molt importants a nivell de la Catalunya medieval, i que molts d’ells es van signar o acordar a la vila.

La conferència es va fer al saló de sessions, i Josep Bosch va explicar aquestes i altres qüestions prop del quadre que hi ha en aquest saló i que reprodueix el moment en què els ambaixadors de la Diputació prohibeixen a Vilafranca que la reina acompanyi el príncep de Viana a Barcelona. El quadre és de bastants segles més tard, i Bosc recordava que ara per ara el que no se sap del cert és on es va fer la signatura d’aquesta Concòrdia. Ell considera però, que el més normal és que fos al Palau Reial.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: