Una jornada tècnica sobre biodinàmica omple el Fòrum Berger Balaguer, en el marc de la setmana del Vijazz
A les portes ja de l’inici de les activitats centrals del Vijazz, aquest dimarts a la tarda es celebrava al Fòrum Berger Balaguer de Caixa Penedès una jornada tècnica d’agricultura biodinàmica. La intenció dels organitzadors era poder oferir diferents punts de vista sobre la biodinàmica aplicada a la viticultura, l’elaboració de vins i caves i la restauració.
Per tal de parlar-ne es comptava amb ponents representants de diversos sectors. El primer en parlar va ser Daniel Pasquet, expert en viticultura i biodinàmica de la zona francesa de Saint Emilion. Pasquet va destacar la importància de canviar la manera de treballar la terra per tal d’orientar-se més a una interactuació i aprofitament dels recursos; que no pas a l’explotació pura i dura que es fa actualment en la majoria de territoris. Centrant-se en les ensenyances de Rudolf Steiner iniciades l’any 1924, l’agricultura biodinàmica pretén reduir l’ús d’elements externs a la propia explotació agrícola, i per tant reduir també l’ús d’elements químics artificials. L’objectiu seria millorar la qualitat dels aliments, i sobre tot la seva qualitat energètica.
De fet en aquests moments aquest tipus d’agricultura s’està aplicant a diversos punts d’Europa i l’estat espanyol, principalment a la Rioja i Navarra. Cada cop però, sembla que hi ha més interès per aquest tipus d’agricultura. Pasquet comentava que en aquest cas cal tenir present que si volem parlar de rendibilitat, s’ha de fer contemplant la rendibilitat social més que no només la purament econòmica de la biodinàmica. Des del seu punt de vista el fet què qui treballa la biodinàmica necessita estar més preparat i implicat amb el que fa, i que normalment cal també més mà d’obra, és positiu.
Pasquet destacava també el fet que per tal d’aplicar l’agricultura biodinàmica al una formació i implicació per arribar a un bon resultat tant en la manera de treballar com en el resultat final del producte. NO es pot treballar de manera mecànica, com si es fos un robot.
D’altra banda, tot just abans de començar la jornada, Joan Tarrada considerava que estava sent tot un èxit de convocatòria. El president de l’Acadèmia Tastavins apuntava que havien hagut de tancar les inscripcions davant les expectatives que havia aixecat aquesta jornada tècnica. Es plantejaven ja per el proper any fer-ho més extens.
Tant la sessió de tast de dilluns com aquesta jornada tècnica de dimarts s’emmarquen en el seguit d’activitats que aquesta setmana s’estan fent a Vilafranca prèvies a l’inici aquest divendres del Vijazz.