Dimecres, 4 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El nou director de l’INCAVI descarta fixar un preu mínim per al raïm

El tortosí Jordi Bort, nomenat director de l’Institut Català de la Vinya, el Vi i el Cava a finals de març, ha parlat dels reptes del sector i ha fet balanç d’aquests dos mesos i escaig al darrer <em>De copes</em> d’aquesta temporada, a Penedès Televisió. <br />

El nou director de l’INCAVI diu que ha fet una entrada molt dinàmica i ha dedicat els dos primers mesos a reunir-se per copsar les inquietuds del sector.
<br />Explica que el sector està preocupat: als viticultors els amoïna el preu del raïm, els rendiments que fixa cada DO, la targeta vitivinícola o les varietats que cal plantar i als elaboradors les dificultats de penetració a nous mercats i de distribució o la caiguda del consum en hostaleria.

Quant al problema del preu del raïm sota costos que arrossega el Penedès des de fa anys, es brinda a escoltar i a fer d’intermediari però és taxatiu quan afirma que no fixaran un preu mínim com demana el sector productor. Tot i això, Bort diu que el viticultor s’ha de guanyar la vida i creu que estem en el camí de recuperar el preu del raïm i apunta que la targeta vitivinícola és una eina que pot ajudar.

<br />El nou director de l’INCAVI també es compromet a desburocratitzar l’ens, diu que el procés ja està iniciat, i a donar suport a la promoció, primer a Catalunya i posteriorment als mercats internacionals, que considera vitals.

En matèria de promoció ha avançat que pensa "donar el tomb" a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que se celebra a Barcelona per la Mercè. Bort vol aprofitar aquest gran aparador, per on passen 125.000 persones, per donar a conèixer al consumidor les 11 Denominacions d’Origen catalanes. Segons ha explicat, es vol potenciar les DO per sobre les marques.

Conscient de la retallada pressupostària que li toca gestionar, aposta per ser imaginatius i optimitzar al màxim. També avisa que es revisaran moltes col·laboracions històriques que ha fet l’INCAVI; diu que no es deixaran de fer però estudiaran quina incidència tenen al sector.

<br />D’altra banda, Jordi Bort garanteix la continuïtat de l’INCAVI després que l’anterior govern aprovés la integració de 4 empreses públiques del Departament d’Agricultura, entre elles l’INCAVI, a l’IRTA. El nou director assegura que l’INCAVI continua com a tal, tot i que optimitzaran recursos amb altres empreses públiques; per exemple en matèria de laboratoris.

L’entrevista sencera del nou director de l’INCAVI, Jordi Bort, es pot veure al web de Ràdio i Televisió Vilafranca, a la secció A la carta.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: