L’ACAPS WILAIA Alt Penedès porta el testimoni d’una mort violenta a Al-Aaiun, al Sàhara Occidental
L’ACAPS Wilaia Alt Penedès i l’Amnistia Internacional Penedès han organitzat conjuntament un acte informatiu i solidari amb la família de Said Dambar, assassinat a l’Al-Aaiun ocupat per policies del Marroc, al passat més de desembre.
L’acte amb el títol "Testimoni d’una mort violenta a Al-Aaiun, la veu de la germana de Said Dambar", va comptar amb Yamila Dambar, germana de Said.<br />La mateixa Yamila comentava abans de començar la seva intervenció que la família, més de cinc mesos després continua molt afectada. Encara no han pogut recuperar el cos, ni tan sols tenir una explicació clara de què és el que va passar. Comentava també que estaven agraïts de poder tenir l’oportunitat d’explicar tant la situació de la seva família com la que es viu en general al Sàhara Occidental sota l’ocupació del Marroc.
Dambar remarca que el cas del seu germà no és únic. Said Dambar, de 26 anys, després de llicenciar-se en Econòmiques a la Universitat de Fez, havia tornat a Al-Aaiun per treballar a l’ajuntament de la ciutat. Sortint d’un cibercafè on havia anat per veure un partit de futbol de la lliga espanyola, Said va ser aturat per uns policies que li van demanar la documentació, que el jove no duia a sobre. Minuts després, els agents de policia van treure la pistola i el van disparar al cap provocant-li la mort. <br />La versió oficial marroquina és que l’arma del policia es va disparar accidentalment, però els testimonis ho desmenteixen i asseguren que van sentir entre dos i tres trets d’arma.<br />Yamila Dambar aprofitava també per reclamar ajut a la comunitat internacional.
Amnistia Internacional i el moviment solidari amb el poble sahrauí consideren necessari que la MINURSO (Missió de Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental) inclogui un component de vigilància de drets humans. Aquest mecanisme d’observació independent dels drets humans seria molt beneficiós per documentar la situació dels drets humans a la zona i prevenir les violacions que es produeixen. La proposta d’incloure aquest mecanisme en el mandat de la MINURSO s’ha fet arribar al Consell de Seguretat de l’ONU, però la proposta novament ha estat rebutjada per França, un dels membres permanents del Consell. Amnistia Internacional recull en els seus informes anuals el deteriorament de la situació dels drets humans a la zona.