Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector vitivinícola i el territori han d’anar del bracet per tal de valoritzar-se i qualificar-se mutuament

El portuguès Manuel de Novaes Cabral, membre del Comitè Executiu de la Xarxa Global de les Grans Capitals del Vi, protagonitzava divendres la darrera de les sessions del Tribuna Oberta Vilafranca.

En aquesta ocasió la voluntat era parlar del sector vitivinícola com a factor de la qualificació i potenciació d’un territori.<br />El conferenciant va voler destacar en la seva xerrada dues idees bàsiques, d’una banda la importància de projectar-se a l’exterior i de fer-ho gràcies a dos factors bàsics. El territori i el producte. Manuel de Novaes Cabral explicava que cal que tots els actors implicats tinguin clar que no es pot treballar només des de la bodega productora, ni només dels de territori. S’ha de fer una feina conjunta.
Des de la seva responsabilitat en el Comitè Executiu de la Xarxa Global de les Grans Capitals del Vi, remarcava la importància que les ciutats de projecció internacional com ara Barcelona poden tenir de cara a ajudar a projectar zones productores com el Penedès. Insistia però a puntualitzar també que el Penedès ha de jugar a potenciar la imatge de Barcelona, ja que el territori rural ha d’esforçar-se per aprofitar la tirada que tenen aquestes grans ciutats a nivell internacional.

Manuel de Novaes Cabral posava molta insistència també en tenir clar que el turisme avui en dia ha evolucionat, i conceptes com el d’enoturisme fan variar molts conceptes. De fet, es tracta d’un mot que no té més d’una dècada d’existència i que dona nom a un tipus de turisme especialitzat que té unes característiques específiques. Es tracta normalment de turistes que aprofiten per fer les seves visites en dos o tres dies. La intenció ara és que amb aquestes curtes estades, facin un o dos dies a Barcelona i un o dos dies més al Penedès.

Malgrat tot, Manuel de Novaes Cabral deixava clar que mai hi ha receptes universals. Cada territori ha d’investigar, provar i avaluar resultats per poder tirar endavant.<br />En acabar la conferència es va obrir un torn de paraules, en què alguns dels assistents van poder plantejar dubtes i qüestions al conferenciant. Va tancar l’acta l’alcalde de Vilafranca Pere Regull, que tot i recollir el guant pel que fa al paper que han de fer les administracions; va remarcar que cal que el sector privat prengui més la iniciativa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: