Dimarts, 22 d'abril de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’ADEG presenta el seu rànquing de competitivitat comarcal, el Garraf i Alt Penedès se situen entre les quinze primeres

L’Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès ha publicat el seu darrer índex de competitivitat econòmica comarcal, elaborat per la consultora Activa Prospect. Aquest rànquing de les comarques catalanes es construeix d’acord amb dades consolidades durant l’exercici 2010. Per tant es tracta d’un estudi actual i de màxima utilitat per entendre les dinàmiques socials i econòmiques dels diferents territoris.

Des de l’ADEG consideren que es tracta d’un estudi que ha de permetre a polítics i estrategues econòmics prendre decisions i valorar en coneixement dels nivells de competitivitat de cada territori. Xavier Cardona, president de l’ADEG comentava precisament que un dels objectius que pretenien a l’hora de començar fa sis anys aquests estudis era poder arribar a poder recopilar aquesta informació i que realment pogués ser d’utilitat tant per els empresaris com per els gestors polítics i econòmics del territori. Des de l’ADEG remarquen que estudis d’aquestes característiques no n’existeixen a Catalunya.<br />L’estudi posa de manifest que novament el Barcelonès és la comarca amb un millor índex de competitivitat. Pel que fa a les comarques del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès, es troben entres les de la meitat en amunt. El millor paper el fa el Garraf, que es trobaria en el dotzè lloc; el catorzè seria per l’Alt Penedès i finalment el Baix Penedès es manté en el lloc vint-i-un.
Xavier Cardona remarca que encara hi ha molt de camí per recórrer a les comarques del Penedès.

Un dels redactors de l’estudi i consultor d’Activa Prospect, David Moreno, ha destacat que l’Alt Penedès té a nivell competitiu avantatges com ara l’especialització productiva, la innovació i el desenvolupament tecnològic. A aquests cal sumar-hi el fet que l’Alt Penedès és l’economia comarcal més diversificada de Catalunya

Com a punts febles, l’estudi detalla el dèficit existent en l’educació de la població, trobant-se de fet entres els índexs més baixos de Catalunya sobre tot en el que fa referència a l’escolarització post-obligatòria i universitària. Una dada que contrasta amb l’especialització dels llocs de treball, i que posa de manifest segons David Moreno una certa disfunció a la comarca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: