Dimecres, 4 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El MNAC ha adquirit un retaule de l’ermita de Penyafel, una de les grans obres del gòtic català

<p />El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha comprat recentment el Retaule de Sant Miquel, una obra considerada de gran qualitat tècnica i estètica i originària de l’ermita de Penyafel, situada al terme de Santa Margarida i els Monjos. 

El retaule ha estat adquirit a un particular català per 650.000 euros i s’exposa, des de la passada setmana, en un dels espais centrals de la sala del gòtic del MNAC. 

<div></div>
<div></div>
El retaule data del primer quart del segle XV i és una de les obres més significatives del pintor vilafranquí Joan Mates, un dels artistes catalans més importants de l’època i conegut fins fa poc com el "Mestre de Penyafel", ja que els retaules d’aquesta ermita van permetre començar a identificar les obres d’aquest autor del que es desconeixia encara el nom.  

L’Ajuntament dels Monjos ja ha iniciat contactes amb el MNAC a fi d’establir línies de col·laboració que permetin conèixer més detalls sobre la trajectòria de les obres i fer-les accessibles al públic local. El primer exemple es va traduir aquest dilluns de Pasqua en l’exposició d’una reproducció del retaule de Sant Miquel, a mida pràcticament natural, durant la celebració del tradicional Aplec de Penyafel en el que es van congregar unes 300 persones, veïnes principalment dels Monjos i Moja.  

<br />Tant aquest Retaule de sant Miquel arcàngel com el Retaule de santa Llúcia (actualment en una col·lecció privada), es conservaven a l’ermita de Santa María de Penyafel a inicis del segle XX, tot i que ja el 1912 constava la intenció de vendre’ls. Els dos retaules de Penyafel són conjunts bessons.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: