Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

A l’Alt i al Baix Penedès predominen els immigrants africans, mentre que al Garraf hi ha més europeus

<p />Aquesta és una de les conclusions de <em>l’Estudi sobre la Immigració internacional i la població estrangera a les comarques del Penedès</em> entre els anys 1991 i 2008, que ha anat a càrrec de la secció de Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Penedesencs. 

Les tres capitals de comarca, i especialment Vilafranca, són els principals nuclis que experimenten una major intensitat del fenomen migratori, així com els municipis costaners.<br />Els municipis entre 20.000 i 50.000 habitants són els que presenten una major proporció de residents estrangers, mentre que els de menys de 5.000 habitants tenen els percentatges més modestos. 

<div></div>
En funció de la seva procedència hi ha diferents pautes de distribució territorial: així, els europeus mostren preferència pels municipis litorals i pel Garraf, especialment Sitges; els residents africans són els que mostren més dispersió territorial, tot i que són majoritaris a la major part dels municipis de l’Alt Penedès i en bona part del Baix Penedès; i finalment, els americans mostren un assentament preferent en els municipis més poblats, especialment Vilafranca, Sant Sadurní i Gelida.<br />Un dels autors de l’estudi, l’Eloi Torrents, destaca aquest factor.

Per nacionalitats, els residents marroquins són majoritaris en 41 dels 47 municipis estudiats, incloent-hi les tres capitals de comarca.  En canvi, a l’Alt Penedès els francesos són majoritaris a Pacs i els romanesos són els més nombrosos a Olesa de Bonesvalls.  Una distribució territorial que està condicionada per el preu de l’habitatge i les oportunitats laborals, segons Torrents.

A les comarques del Penedès l’arribada de la població estrangera ha tingut un doble impacte en l’estructura demogràfica: per una banda, un rejoveniment de la població que ha alentit el procés d’envelliment i per altra, una lleugera tendència a la masculinització de la població.

La població estrangera es concentra entre els 20 i els 34 anys i són preferentment homes. Els europeus són els que presenten una mitjana d’edat més elevada.

L’estudi conclou que el Penedès ha entrat en un procés irreversible on la presència dels estrangers i la seva mobilitat està cada vegada més present a la societat i en el mode de vida dels penedesencs. La societat penedesenca, doncs, ha canviat la seva estructura i composició i aquesta és, ja, una realitat irreversible i un dels reptes de futur.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: