La Universitat de Vic explica a representants del sector vinícola penedesenc el projecte d’escola de negoci
La seu de l’antic Incavi va acollir ahir a la tarda la presentació per part de representants de la Universitat de Vic del projecte d’Escola Universitària de la Vinya, el Vi i el Cava. En aquesta ocasió es va fer davant de representants del sector empresarial del vi i del cava del Penedès. Va obrir l’acte l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, que va insistir en la necessitat de no deixar passar l’oportunitat d’acollir aquesta escola de negoci.
Regull va voler recordar que és un projecte en el què porten molt de temps treballant. Explicava que els primers contactes es van fer amb la Universitat Rovira i Virgili, però que la sensació és que no en tenien gaire interès. Va ser llavors quan es va decidir parlar amb d’altres universitat, i en aquest cas amb la de Vic la relació va ser molt més fluïda i profitosa. L’alcalde vilafranquí va tornar a insistir en que en el seu moment la Universitat d’Enologia ja s’hauria d’haver situat a Vilafranca, i que ara calia ser àgils i ràpids per no deixar passar un altre oportunitat. Apuntava també que cal tenir present que hi ha altres zones productores de Catalunya que anirien darrera d’un projecte com aquest.<br />Pel que fa a la ubicació, Regull es referma en què el lloc ideal és aquest edifici de l’antic INCAVI, ja que disposa de les instal·lacions necessàries per poder oferir aquests ensenyaments. HI ha les aules, hi ha els laboratoris i les bodegues per exemple.
Per tot plegat, l’alcalde considera que pretendre tirar a terra aquest edifici per fer-hi un altre equipaments, una residència per a gent gran, està fora de lloc.
L’encarregat de conduir la presentació va ser Xose Carlos Fernández, en representació de la Universitat de Vic. Va destacar la importància del projecte, i sobre tot de lligar-lo al territori. La intenció és oferir el que encara no existeix, que és una escola que unifiqui tots els estudis relacionats amb la gestió integral i una visió global del sector. Fernández remarcava que aquests ensenyaments es faran sota el paraigua de la Universitat de Vic, que donarà rigor i nivell acadèmic als ensenyament.
Des de la Universitat remarquen també que a partir d’aquí el que es vol oferir és el que dona una escola de negoci, per tant més flexibilitat formativa i adaptació a la realitat i necessitats del sector. Explicava Fernández que escoles de negoci com EADA, ESADE o IESE no son universitàries, però sí es mouen sota el paraigües d’una universitat.<br />D’altra banda, es remarcava la importància que el sector participi activament en aquesta iniciativa i d’alguna manera se la faci seva. Deia Fernández que si el sector no està dins de l’escola, aquesta no te cap sentit.
Els impulsors del projecte insistien en què cal preservar la idiosincràsia del Penedès com a valor únic que farà aquesta escola també única. Xose Carlos Fernández parlava de la Cultura Penedès a l’hora de fer vi i cava com a valor diferencial; tot i tenir molt present que cal no entrar en disputa amb el que ofereixen la Universitat Rovira i Virgili o els estudis d’enologia que s’ofereixen des de Espiells. Serà una formació modular, amb cicles curts de pocs mesos que ha de facilitar l’adaptació i posada en pràctica dels coneixements de la manera més àgil possible.<br />Després de les explicacions, els representants del sector vitícola acompanyats de les autoritats van fer una visita a les instal·lacions de la seu de l’antic INCAVI, per tal de veure in situ les possibilitats que té l’edifici.