Dimecres, 7 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sant Sadurní celebra 10 anys de la recollida selectiva de la brossa orgànica

Ara fa 10 anys, el 2001, amb l’inici de la recollida selectiva de la brossa orgànica, Sant Sadurní va fer un pas cabdal en la gestió dels residus que s’ha anat aprofundint al llarg d’aquesta darrera dècada sense renunciar a la filosofia que va inspirar aquella primera decisió.

<p />

L’Ajuntament volia aconseguir un doble objectiu, augmentar progressivament la recuperació dels residus i aconseguir una major implicació de la ciutadania en el procés de selecció.<br />Al llarg d’aquests deu anys, s’han anat introduint millores en el sistema, que sempre ha necessitat de la implicació dels ciutadans per tal de ser realment eficaç. De fet, l’inici l’any 2005 de la recollida porta a porta també en els domicilis particulars va fer augmentar els bons resultats. L’any 2004 és recuperava el 26%, mentre que l’any 2005 ja es va arribar al 80%. Primer només es feien recollides de les fraccions orgànica i de rebuig, i l’any 2009 es va ampliar el portar a porta als domicilis amb els envasos i el paper. Després d’aquesta ampliació ja només queden al carrer els contenidors de vidre. Si bé a nivell de costos es torna a incrementar el preu de la recollida, hi ha també una retallada dràstica dels costos de triatge perquè d’aquesta tasca ja se’n ocupa la ciutadania. A tenir en compte que el fet de portar menys brossa a l’abocador i evitar la incineració, fruit d’aquest nou sistema de reciclatge, s’ajuda a minimitzar els efectes negatius que comporta l’escalfament del planeta i el canvi climàtic.

En el context de la campanya d’educació ambiental que s’ha endegat per commemorar els 10 anys de la posada en marxa de la recollida selectiva de la brossa orgànica a la vila i per fomentar la reducció de la fracció rebuig, la Regidoria de Medi Ambient organitza un concurs de fotografia ambiental 3D adreçat als alumnes de segon cicle d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà de la vila. Les fotografies, que poden ser un màxim de tres, han de ser digitals i fetes en els límits del terme municipal de Sant Sadurní. S’han de fer arribar, abans del 28 de febrer, a ,, mentre que en format paper s’han de lliurar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament. Els participants s’han de constituir en grups de dues o tres persones. Els premis són tres vals de regal de 300 € als comerços adherits a Som Sant Sadurní. Es poden consultar les bases a la web de l’Ajuntament, www.santsadurni.cat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: