Les obres a Vinseum treuen a la llum un espai de cuina dels segles XIII-XIV
L’antiga sala de premses de VINSEUM amagava sota el seu paviment peces importants del trencaclosques que representa el Palau Reial de Pere el Gran.
La intervenció arqueològica prèvia a les obres que han de permetre construir-hi un magatzem per al futur Museu de les Cultures del Vi de Catalunya han fet aflorar un espai de magatzem amb 10 sitges, un espai destinat a cuina i 4 arcs de descàrrega. <br />D’aquestes troballes destaquen les restes que indiquen l’existència d’un espai de cuina. Són dues estructures de combustió amb restes de carbó i cendres i restes d’óssos de fauna, amb abundància de costelles de xai.<br />A l’espera dels estudis pertinents de fauna i carbó, els arqueòlegs daten<br />aquestes estructures i restes entre els segles XIII i XIV.<br />Una datació més concreta permetrà saber si les cuines eren de l’època del rei Pere el Gran o posterior, quan el Palau Reial va passar a mans de l’Ordre de Santes Creus, com explica Jordi Farré, conservador de Vinseum.
L’espai de magatzem consta de 10 sitges del segles XIV i XVII, a l’interior de les quals hi havia restes de ceràmica de color verd i manganès així com croats, monedes d’ús molt quotidià a l’Edat Mitjana. Les sitges eren utilitzades quan al Palau hi vivien monjos de Santes Creus que tenien moltes terres al Penedès i utilitzaven Vilafranca de base per a la recaptació de les rendes.<br />Quant a una de les estructures de combustió i els 4 arcs de descàrrega, fets amb carreus de pedra, serveixen per certificar que la finca continuava en direcció a la carretera de Sant Martí Sarroca, fins arribar a l’antiga muralla medieval.
<br />Farré destaca que la troballa ve a confirmar el que fins ara se sabia per la documentació.L’any 2007 ja s’havia dut a terme una prospecció arqueològica en aquesta zona del Palau Reial però van aparèixer poques restes; en canvi aquesta intervenció realitzada entre juny i setembre ha resultat sorprenentment profitosa.
Quant a les obres, l’antiga sala de premses es convertirà en la sala d’actes del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya i a sota es construeix un magatzem de manteniment de 170 m2 que connectarà amb l’edifici de Cal Pa i Figues i que inicialment no estava contemplat en el projecte.