La Mancomunitat defensa la gestió del CAAD
La Mancomunitat Penedès Garraf, com a responsable del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics que hi ha als afores de Vilafranca i dona servei a gairebé tots els municipis de les dues comarques, ha volgut sortir al pas de les crítiques formulades per la Fundació Altarriba.
El gerent de la Mancomunitat, Frederic Ràfols, ha aportat dades de la gestió del centre: fins a l’agost de 2010 s’han recollit 520 gossos, dels quals 271 han estat cedits en adopció o recuperats per part dels seus propietaris i 154 han causat baixa. En aquest darrer concepte s’inclouen els animals recollits ja morts, els que moren a les instal·lacions malgrat les cures veterinàries i els que se’ls aplica l’eutanàsia per criteris humanitaris i sanitaris i sempre, sota la supervisió d’un veterinari.
La resta d’animals, segons Ràfols, romanen en les instal·lacions del centre a l’espera de ser adoptats.<br />Segons expliquen en les dades difoses per Altarriba, s’obvien sortides d’animals per raons alienes a l’adopció, com ara les recuperacions per part dels seus propietaris, que cada cop són més elevades, així com la cessió d’animals a altres centres més especialitzats. Actualment, qualsevol propietari de l’Alt Penedès i el Garraf que perd la seva mascota acudeix en primer lloc al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics per mirar de recuperar-lo.
En els mesos d’estiu es produeix un increment estacional d’abandonaments que aquest any, i degut a la disminució d’adopcions per la situació de crisi, ha comportat la saturació del Centre. D’aquí la crida llançada fa uns dies a incrementar l’adopció, així com la subvenció per part de la Mancomunitat del 100% dels costos d’adopció fins al 13 d’octubre.<br />De tota manera, des del Centre pensen que l’adopció no és la solució i que l’objectiu és disminuir els abandonaments. Per això, des de l’any 2005 estan duent a terme campanyes subvencionades d’esterilització, de foment del xip i accions de suport als municipis per tal que aprovin ordenances reguladores i controlin la identificació d’animals.<br />El cost directe anual del CAAD és de 530.000 euros anuals, aportats bàsicament pels Ajuntaments del territori i una subvenció de la Diputació. El gerent de la Mancomunitat considera que amb la situació de crisi econòmica, ara no correspon incrementar la despesa amb nous serveis.
Des de la Mancomunitat refermen que el CAAD és un centre públic que actua d’acord amb la legislació vigent i recorden que les dades de la seva gestió estan sempre a disposició del Departament de Medi Ambient i Habitatge i que els ajuntaments són informats periòdicament en les corresponents comissions informatives que realitza la Mancomunitat.