Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC ha fet un document sobre la situació del sector de la vinya i el vi i creuen que els pagesos s’haurien de posar d’acord per fixar el preu

El document el van començar a elaborar a l’Octubre del 2009, d’on va sortir un primer esborrany que després s’ha anat retocant i millorant. La sectorial d’Esquerra d’Agricultura Ramaderia i Pesca ha estat l’encarregada de portar-lo a terme a través de la Comissió d’estudi de la Vinya i el Vi.

En l’elaboració del document hi han participat totes les D.O de Catalunya i l’objectiu és marcar un full de ruta que tothom qui ho vulgui pot tenir en compte. D’aquesta manera, ERC vol posar sobre la taula un conjunt de 20 propostes que s’estructuren en 3 eixos principals. Segons Esquerra, el sector de la vinya i el vi arrossega una greu crisi  en la darrera dècada. Les rendes del sector involucionen, els costos de producció cada dia són mes alts i la sortida del producte final està condicionada pel control de preus que exerceixen les grans empreses del sector. Aquesta problemàtica té lloc davant de la passivitat de l’administració tant nacional com estatal i també amb l’incompliment de la normativa europea respecte als excedents, al subvencionar al mateix temps l’arrancada i les noves plantacions. En aquest sentit, Miquel Carrillo destaca una de les 20 propostes que han fet.
Una altra de les propostes passa per potenciar les tasques que fa l’INCAVI amb la dotació de recursos humans i econòmics en diversos àmbits així com fer una clara aposta per les cooperatives i perquè els nous agricultors estiguin ben formats amb titulacions reglades.   <br />Asseguren que la gestió que ha fet el Departament d’Agricultura de la Generalitat durant aquesta legislatura és positiva, però que encara cal més atenció al sector i la introducció de noves mesures. Per tot això demanen una sortida positiva que posi les bases d’una reestructuració del sector, on sigui compatible el treball dels pagesos amb les necessitats i la demanda que la societat fa del vi. Joan Puigcercós va assistir a la presentació del document que es va fer a Sant Jaume dels Domenys el passat divendres.

<br />
<div style="font-size: 11px; padding-top: 10px; text-align: center; width: 640px;"></div>

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: