Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La tronada ha tornat a petar de valent al lloc dels orígens

Puntual com no podia ser d’altra manera, a les dotze del migdia, s’ha encès la tronada que dóna inici a la festa major. La tronada ha tornat al seu lloc de sempre, després que, com bé saben, en les darreres dues festes majors s’hagi hagut de desplaçar a la Rambla Nostra Senyora.

Mitja hora abans l’aspecte de la Rambla Sant Francesc era el que recordàvem tots i totes. Ben guarnit de material pirotècnic amb la impaciència de molts, sobretot els administradors perquè petés d’una vegada per totes. Si l’any passat no només canviava l’emplaçament sinó fins i tot l’empresa pirotècnica, enguany també qui distribueix i subministra els petards és el de tota la vida com aquell qui diu. La pirotècnica Igual, de Canyelles, ha tornat a encarregar-se’n, doncs. La imatge d’un quintet unit, fent pinya i irradiant emoció a dojo s’ha tornat a viure, un cop encesa la tronada i amb el desig ja que els cinc dies de Festa Major que arrenquen oficialment d’aquesta manera puguin ser viscuts per tots els públics amb igual intensitat.

L’emoció i l’alegria per començar la festa formen part del moment que envolta la tronada. No només per als administradors, sinó també per a tots els vilafranquins i vilafranquines. I també, especialment per als membres dels balls. A més, tenint en compte que és diumenge molts penedesencs han aprofitat el dia festiu per atansar-se als primers actes de la més típica.

Com és costum, tota tronada encavalca amb la cercavila, la primera vegada que els balls, colles castelleres i falconera i la Banda treuen el cap a la Festa. Tots s’esperaven a la placeta de la Font dels Alls, per començar a enfilar el trajecte Rambla amunt. <br />I ja és tradició que el primer en obrir-se pas siguin els elements de foc amb el Drac de Vilafranca i els Diables. I a poc a poc, han anat desfilant tots els balls que havien de recórrer el trajecte cap a la Plaça de la Vila. Els ha costat arribar-hi, atesa la gran quantitat de públic que omplia les dues Rambles. <br />Al llarg de la cercavila, ja comencem a entaular converses amb alguns balladors. Alguns s’estrenen per complet. És el cas dels Nans, que ha canviat de dalt a baix respecte fa un any. Són 16 noies i 4 nois d’entre 16 i 26 anys. A banda de la renovació íntegra del ball, la novetat és que el vestuari va incorporat al cap, és a dir, que no el porten els balladors com fins ara. Tenien moltes ganes de debutar. Al seu torn, les integrants de les Cotonines les han exhibides ja reparades de cops i pintades. Aquest estiu se’ls ha posat una capa de cartró pedra a la part del darrere ja que a causa de la humitat durant l’hivern s’han estovat. La novetat per a elles és dur les cues noves i a més naturals. Al llarg del recorregut hem pogut guaitar una quarantena de membres de la flamant nova colla castellera, la Jove dels Xiquets de Vilafranca. No actuen aquesta Festa Major, però ja es deixen notar i es fan sentir. Tots plegats llueixen amb orgull el color blau a les samarretes que es barregen entre el públic. <br />Boi les dues del migdia els primers balls ja han fet entrada a la Plaça de la Vila. El primer escull l’han passat amb bona nota. Després de les actuacions, a descansar per tornar-ho a donar tot al capvespre a la primera processó. No els serà pas difícil.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: