Dissabte, 30 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca aprova una moció on declara el municipi "moralment exclòs" de la Constitució

El ple extraordinari convocat en caràcter d’urgència ahir el vespre al consistori vilafranquí es va rubricar amb l’aprovació d’una moció de cinc punts, un més respecte el text originari. En un primer moment, CiU, PSC, ERC i Iniciativa-Verds havien acordat una moció que mostra el rebuig de l’Ajuntament de Vilafranca a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut escapçat, coneguda fa una setmana.

 A més mostrar el suport de consistori a les resolucions que prengui majoritàriament el Parlament aquests dies. S’insta a la ciutadania a participar massivament a la manifestació convocada per aquest dissabte a Barcelona. I finalment, es comunica l’acord a diverses administracions. La CUP que no donava suport al text inicial va acabar recolzant els quatre punts de la moció original després de votar-se favorablement l’esmena que inclou el punt segons el qual es diu que el municipi es declara "moralment exclòs" de la Constitució Espanyola i titlla "d’humiliant" la sentència. Poc abans del ple extraordinari a Vilafranca, aquesta declaració l’havia aprovada l’ajuntament del Port de la Selva, a l’Alt Empordà. Els grups municipals es van donar un petit descans per determinar si donaven suport a l’esmena introduïda per la CUP i com quedaria finalment la moció.<br />L’esmena va tenir el suport dels partits excepte el PSC i el PP, que hi van votar en contra. No obstant, quan es va portar a votació la moció resultant, esmena inclosa, va rebre el sí de tots els grups excepte el PP. El que tenien clar tots, llevat dels populars, és que la sentència ha suposat una retallada considerable a la columna vertebral i als principals eixos de l’Estatut i que no s’ha respectat la voluntat de Catalunya.

Bernat Villarroya, en nom dels ecosocialistes vilafranquins, va lamentar que la sentència comporta un problema de sobirania popular i que ha deixat desligitimat de totes totes el Tribunal Constitucional. Pel regidor d’Iniciativa, cal fermesa dels partits i de la ciutadania…

El regidor d’Esquerra condemna la segona retallada de l’Estatut. Pep Quelart recorda que el seu grup ja havia plantejat la convocatòria necessària d’un ple d’aquestes característiques. S’ha felicitat que la moció aprovada amb l’esmena finalment havia estat més valenta que l’inicial.

Per CiU, tres paraules són claus a hores d’ara: rebuig, unitat i participació. Aureli Ruiz lamenta que els successius governs espanyols sempre hagin escatimat i retallant les demandes de Catalunya. Ha pronosticat que el pacte constitucional està trencat. I s’ha preguntat què passarà amb la Vegueria.

Pels socialistes, el que millor defineix l’estat de la població és la "indignació". Francisco Romero emplaça la ciutadania a sortir al carrer i a manifestar-se.

Per la CUP, la independència és l’únic camí a traçar. En el moment de la intervenció dels dos regidors, membres de la formació van desplegar una pancarta i estelades. "Cap Estatut ens farà lliures", ressalten.

Per contra, el regidor popular es congratula perquè amb la sentència es respecten, diu, les regles de joc polítiques. Josep Ramon afirma que cal acatar la sentència, i desplegar l’Estatut tot evitant confrontacions.

Ja acabat el ple, Òmnium Cultural, l’entitat que convoca la manifestació de dissabte a Barcelona, va convidar els regidors a desplegar la pancarta que proclama que Catalunya és una nació. S’hi van fotografiar 18. I n’haguessin estat 20, si s’hagués comptat amb els absents, Fernando García i Ramon Zaballa. Va ser l’estampa final a una hora i mitja de debat en clau nacional catalana.

Abans del ple extraordinari, l’Ajuntament de Vilafranca va donar públicament el seu suport a la colla dels Xicots de Vilafranca, després de ser agredits aquest cap de setmana a Baó, a la Catalunya Nord, on s’havien desplaçat per actuar-hi.

Regull ha insistit que faran totes les gestions al seu abast perquè el que ha qualificat "de brutal atac" d’un grup de feixistes als de la camisa vermella no quedi impune, que se’n puguin esbrinar els responsables i condemnar-los.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: