Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El cementiri, indret clau de la campanya per controlar el mosquit tigre

Les pluges i l’augment de temperatures són condicions ideals perquè el mosquit tigre, detectat oficialment a Vilafranca i a diversos municipis de la comarca des de l’any passat, torni a proliferar i és durant l’estiu quan ataca amb major mesura.

Per tal de minimitzar els efectes d’aquesta plaga i per segon any consecutiu, l’ajuntament de Vilafranca ha endegat un programa preventiu. Entre les accions contemplades hi ha el control dels espais públics amb aigües estancades que puguin constituir punts de cria i la informació. En aquest sentit, es reparteix un tríptic informatiu per tots els domicilis de Vilafranca.<br />Un espai considerat clau és el cementiri perquè pot ser un focus important a causa de la presència massiva de recipients per a flors que el converteix en un centre idoni per a la cria de mosquit tigre, de manera que pot afectar greument els visitants però també els habitatges veïns com ha explicat Núria Sanromà, cap del servei de salut i consum de Vilafranca.
Foradar per la base tots els recipients que continguin flors per evitar que acumulin aigua, mantenir la humitat de les flors naturals mitjançant esponges o similars, o bé omplint el recipient amb sorra fins més amunt de la superfície de l’aigua són mesures que també poden contribuir a evitar l’acumulació d’aigua. I és que, el més efectiu és evitar-ne la posta d’ous.

A casa, cal evitar acumulacions d’aigua als balcons, patis o terrasses. També és útil buidar, almenys dos cops per setmana, tots els recipients que acumulin petites quantitats d’aigua com joguines, cendrers, gerros, galledes o els plats de les torretes. Instal·lar mosquiteres i finalment, utilitzar un bon repel·lent també pot ajudar.<br />Si, tot i aquestes mesures preventives, el mosquit tigre ens pica es recomana rentar i desinfectar la zona afectada. Els tractaments són simptomàtics i només cal acudir al metge en cas que les molèsties persisteixin.<br />Tot i aquests consells que us recomanen, hem de dir que aquest estiu la incidència del mosquit tigre està sent inferior a la del 2009, segons Sanromà.

Recordem que a diferència de les altres espècies, el mosquit tigre actua sobretot de dia i bàsicament, a l’exterior de les cases, en àrees ombrívoles.<br />Tot i que la seva picada és especialment molesta, no actua com a portador de cap malaltia.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: