Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Un itinerari per la riera de Llitrà permet veure la millora experimentada per aquest corredor biològic

Ahir al matí, una cinquantena de persones van participar en un itinerari guiat que seguia el recorregut de la Riera de Llitrà al seu pas pel terme municipal de Vilafranca. L’itinerari estava organitzat pel servei de Medi Ambient de l’Ajuntament i pretenia mostrar la feina que s’ha fet per recuperar aquest espai natural durant els darrers anys.

<br />La riera de Llitrà passa per Vilafranca del Penedès al llarg de tres quilòmetres i mig en direcció al riu Foix, on desemboca. Tot i que en alguns trams es posa de manifest la difícil convivència entre la riera i les activitats humanes, en altres trams apareix un bosc de ribera ben estructurat amb exemplars de freixes, àlbers o oms, i s’hi poden veure ocells com el picot verd, la merla o el rossinyol bord. També s’hi poden trobar rastres de mamífers com el teixó, el senglar o el gat mesquer. <br />Des de finals de 2007 s’està tirant endavant un projecte de restauració ambiental per tal de potenciar l’efecte de corredor biològic d’aquesta riera. Les tasques que s’hi han dut a terme s’han centrat a eliminar residus, controlar i eliminar flora exòtica invasora, i plantar i seleccionar espècies arbòries i arbustives autòctones per tal d’afavorir la regeneració natural de la vegetació típica del bosc de ribera. Ho explica Marta Vallès des del Servei de Medi Ambient.
Pel que fa a les zones amb bosc consolidat, feia molt de temps que no s’hi havia intervingut, de manera que hi havia espècies invasores i calia fer una neteja exhaustiva.

Moltes d’aquestes tasques han estat realitzades pel mòdul de treballs forestals de les Cases d’Oficis Riera de Llitrà i Entorn Penedès. Aquesta darrera s’acaba aquest mateix mes de juny.<br />Durant aquest procés s’ha treballat amb acords de custòdia del territori o apadrinaments que han permès accelerar el procés. D’aquesta manera, diferents empreses i entitats apadrinaven un tram de riera per tal de garantir-ne la recuperació ecològica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: