Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les Festes del Xató i els Tres Tombs s’han celebrat amb molta participació i bon ambient

Tot i que les previsions meteorològiques apuntaven la possibilitat de pluja per aquest diumenge, i tot i que el cel va estar tot el matí ennuvolat, la veritat és que finalment la festa va ser tot un èxit, la pluja no va fer acte de presència i a més el temps no va ser excessivament fred.

Així es va poder comptar amb tots els ingredients necessaris per celebrar les dues festes previstes a la rambla de la Girada. A les 11 del matí van obrir portes els estands en els que s’oferien les més de 3500 racions de xató, que es van acabar esgotant i pels voltants de quarts de dues del migdia van arribar a la rambla els abanderats que encapçalaven la comitiva de genets i carruatges dels tradicionals Tres Tombs de la Festivitat de Sant Antoni. La de Vilafranca és la primera de les xatonades populars de l’any 2010 que, fins al proper mes d’abril, se celebraran en l’àmbit de la Ruta del Xató, és a dir a les comarques de l’Alt, Baix Penedès i Garraf. A més, i com ve sent habitual, a Vilafranca hi participaven també els gremis d’hostaleria del Baix Penedès, de Sitges i de Vilanova i la Geltrú que oferien als visitants degustacions de les respectives varietats d’aquesta popular salsa. D’aquesta manera la de Vilafranca és l’única xatonada popular en la que es poden tastar les quatre varietats diferents d’elaborar la salsa del xató. La directora de Patronat de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca, Pilar Yagüe, explica que aquest és el segon any que s’ha celebrat la festa a la Rambla de la Girada i que es va optar aquest any per modificar la ubicació dels estands. D’altra banda durant tot el matí la rambla de la Girada comptava també amb un espai de jocs elaborats amb material reciclat. Jocs familiars que tan divertien a petits com també a grans. El cert és que hi havia tanta demanda de tiquets que durant força estona es van produir llargues cues al mig de la rambla de la Girada. Això va comportar també que totes les racions de xató quedessin exhaurides. La Festa del Xató està organitzada pel Patronat Municipal de Comerç i Turisme de Vilafranca i el Gremi d’Hostaleria de l’Alt Penedès amb la col·laboració del Consell Regulador de la DO Penedès. L’altre element destacat d’aquest diumenge al migdia era la festa dels tres Tombs. Els organitzadors, els components de l’Associació Amants dels Cavalls Sant Antoni Penedès, posaven a la venda el tradicional tortell de Sant Antoni, per poder finançar l’activitat. La festa havia estat molt tradicional a Vilafranca històricament, però es va anar perdent fins que ara fa 21 anys l’associació Amants dels Cavalls Sant Antoni Penedès la va recuperar. <br />La veritat és que els organitzadors respiraven satisfacció desprès dels esforços per organitzar aquesta festa i veient la bona acollida que va tenir, no només pel nombrós públic que omplia la rambla, sinó també per la participació de genets i carruatges.<br />

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: