Divendres, 12 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El llibre sobre la postguerra a Sant Sadurní, dels historiadors locals Lluís Eroles i Salvador Llorach, desvela fets fins ara poc coneguts

"La postguerra en un municipi de l’Alt Penedès. Sant Sadurní d’Anoia (1939-1952)", el llibre escrit pels historiadors locals Lluís Eroles i Salvador Llorac dóna a conèixer la realitat de la capital del cava en un període difícil que encara van poder viure algunes de les persones que podran llegir-lo.

Aquesta obra, editada conjuntament per l’Ajuntament de Sant Sadurní, l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) i l’empresa Rius & Rius SL, es va presentar el passat 23 de novembre al Casal d’Entitats. L’alcalde, Joan Amat, va agrair la feina dels autors rescatant de l’oblit una part de la història de la vila i va elogiar la col·laboració entre institucions públiques i privades que ha permès editar el llibre. Per la seva part, el president de l’IEP, Ramon Arnabat, va destacar el fet que aquesta mena de col·laboracions, que són bastant habituals al Penedès, no són gens freqüents fora de les nostres comarques. També va dir que no hi ha gaires estudis sobre com es vivia durant aquest període de la història recent i que, en conseqüència, el llibre esdevindrà un referent més enllà de Sant Sadurní. Arnabat també va destacar el fet que els autors hagin combinat les fonts documentals amb els testimonis orals i va afegir que, a diferència del que molta gent pensa, els records dels protagonistes poden ser tan valuoses o més que els escrits que s’hagin conservat. El president de l’IEP va remarcar, així mateix, l’encert d’Eroles i Llorac a l’hora de retratar la vida quotidiana del període estudiat.
Un dels autors, Lluís Eroles, va explicar que la postguerra va suposar un xoc cultural molt important per a la població de Sant Sadurní degut a la imposició de formes culturals estranyes que afectaven la llengua, la religió, els costums i, fins i tot, les pràctiques paramilitars de la joventut. El llibre inclou uns síntesi cronològica del període tractat i descriu la incidència que va tenir sobre aspectes tan variats de la vida del municipi com són: els vins escumosos, la sanitat, el folklore, la falta de queviures, l’estraperlo, la cooperativa Codorniu o l’Ateneu. <br />El llibre "La postguerra en un municipi de l’Alt Penedès. Sant Sadurní d’Anoia (1939-1952)" es podrà trobar a les llibreries de Sant Sadurní. L’IEP també els farà arribar als seus socis i a les biblioteques. D’altra banda, l’Ajuntament en va lliurar un a cada família que va assistir a la presentació.

Efemèrides

12 de juliol
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: