Dilluns, 25 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

JARC denuncia la crítica situació que viuen els viticultors aquesta verema, i demana un director general de l’INCAVI que treballi pel sector

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) denuncia que la crítica situació que viuen en aquests moments el viticultors catalans pot provocar molts problemes a les economies familiars d’aquestes explotacions. Just al moment d’iniciar-se la campanya de la verema 2009, les perspectives per al sector en zones com la Terra Alta, el Tarragonès i fins i tot el Penedès no són gens optimistes.

<br />Els preus que s’auguren per aquesta campanya no ajudaran a refer un sector que ja estava en crisi, ja que els productors segueixen comercialitzant la seva verema per sota dels costos de producció. Això fa que cada vegada sigui més insuportable aquesta situació que s’agreujarà encara més amb l’anunci d’alguns cellers que enguany tenen previst comprar menys raïm. Tot plegat es tracta d’una situació que s’arrossega des de fa temps i que està encallada i no permet albirar solucions al problema.<br />Cal recordar que aquesta verema parteix d’una situació d’estocs considerables als cellers, un fet que lligat a que l’Administració espanyola no ha considerat la destil·lació de crisis -tot i la demanda unànime del sector- com una mesura òptima, fa preveure que el problema no hagi de canviar ni a curt ni a llarg termini. Per la cap sectorial de la vinya de JARC, Isabel Vidal, la situació és força complicada, i més encara si es parla de raïm i vi negre.
A tot això, des de JARC pensen que cal apostar per una modificació del Pla de Suport, tot i que el termini hagi finalitzat, ja que ens trobem amb mesures incloses dins l’OCM vitivinícola que no tenen pressupost assignat.<br />Per tot plegat, JARC considera que cal que des del sector vitivinícola català se sigui molt exigent amb la tasca que es desenvolupa tant des del Departament d’Agricultura, des de l’INCAVI, i també des de les Denominacions d’Origen, ja que són els que han de vetllar per un bon desenvolupament de la verema i del sector en general. Feien una crida en especial a que es nomeni ràpidament un nou director general de l’INCAVI, que es dediqui més a treballar per el sector.

En aquest sentit, JARC vol refermar la seva exigència en la eficàcia de la targeta vitivinícola per ser el màxim d’escrupolosos amb els rendiments de raïm, per així restituir l’equilibri entre l’oferta i la demanda. Alhora des de l’organització professional agrària s’exigeix una finestra única en el pagament de les taxes de les diferents Denominacions d’Origen, i cal incidir de manera específica i d’una vegada per totes en el reconeixement i prestigi dels productes que es fan a casa nostra per tal que els consumidors els apreciïn i valorin.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: