Dissabte, 23 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La pedregada de divendres a la nit afecta d’una manera molt important la collita de préssec del Penedès

La principal zona productora de préssec de comarca, La Fortesa, ha estat un dels nuclis que s’ha vist més perjudicat pels efectes de la pedra. També, Torrelavit ha estat un dels nuclis on la pedra caiguda ha destrossat en bona part la producció de fruita.

Segons els primers balanços es podria afirmar que entre el 60-100% de la fruita primerenca, dels mesos de juny i juliol, ha estat danyada. I pel que fa a la fruita més tardana, el percentatge de dany podria oscil·lar entorn el 30-50%. L’amplia zona danyada, entorn unes 80 hectàrees, i la data en que s’ha produït la pedregada han estat els principals factors perquè aquesta encara hagi estat més important i més devastadora.<br />La particularitat del sector frutícola de la comarca fa que la fruita danyada no sigui aprofitable per la producció de sucs i per tant no se’n pugui treure cap valor comercial. Aquest fet afegit a les gelades que s’han patit aquests dos darrers anys consecutius posa en especial situació de risc la viabilitat de moltes explotacions agrícoles de la comarca.<br />Tot i la crisi estructural del sector i la crisi econòmica mundial, les previsions d’enguany eren molt esperançadores, s’esperava entorn un 10% més de collita respecte l’any passat, degut al bon índex de pluviometries d’aquest hivern. A més, la qualitat i calibre dels fruits podia considerar-se d’un molt bon any pel préssec penedesenc. En qualsevol cas, la pedra de la nit de divendres deixa al marge aquest pronòstics i torna a posar en una situació molt difícil el sector agrícola penedesenc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: