L’INCAVI inicia diferents estudis sobre la caracterització de la varietat de raïm xarel·lo, emmarcats en el Pla Estratègic de la DO Penedès
El Pla Estratègic de la DO Penedès ha establert com un dels punts importants el foment i la potenciació dels vins blancs i, concretament, de la varietat de raïm xarel·lo.
En aquesta línia, des de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, amb una llarga trajectòria en l’estudi i la implantació de varietats autòctones, està aprofundint les investigacions sobre el xarel·lo per tal de tipificar-lo i caracteritzar-lo.<br />Per aquest motiu, avui s’han reunit un grup de tècnics i enòlegs de la DO Penedès, l’Associació Catalana d’Enòlegs i l’INCAVI per tal de tastar i analitzar sensorialment diferents tipus de vi de la DO Penedès elaborat amb la varietat xarel·lo. Es pretén buscar aquelles peculiaritats sobre els diferents mètodes d’elaboració, origen del raïm, criança sobre llevats i diferents tipus d’envelliment. <br />A més d’aquest estudi, des de l’INCAVI també s’està treballant en la caracterització aromàtica dels vins de xarel·lo, dels caves elaborats amb aquesta varietat, de selecció sanitària i clonal de la vinya, entre d’altres. <br />Els resultats de tots aquests estudis es presentaran en el marc d’una jornada tècnica organitzada per l’INCAVI el proper mes de novembre amb el Xarel·lo com a tema principal.<br />L’INCAVI té entre els seus principals objectius per al 2009 la potenciació de les varietats autòctones com a mitjà de diferenciació i potenciació dels vins catalans; entenent que aquestes otorguen riquesa i autenticitat als vins del nostre país.