Dimecres, 24 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Arnabat parla al CCAP de la Guerra del Francès al Penedès

<p />Per l’historiador Ramon Arnabat, el fenomen de la guerra del francès és cabdal en la història d’Espanya i Catalunya perquè suposa el pas de l’Antic Règim a la societat liberal.

<br />D’entre el 1808 al 1814, el conflicte va afectar de ple les comarques penedesenques i va significar un punt de trencament entre la societat senyorial i la societat liberal. A més dels conflictes armats entre l’exèrcit napoleònic i els patriotes, que van tenir enfrontaments importants a l’Arboç, Vilafranca, l’Ordal i Sant Quintí de Mediona, la Guerra del Francès va repercutir a la societat del Penedès. Es va dividir entre absolutistes, liberals i afrancesats. Es van registrar conflictes socials entre pagesos i senyors, i es va originar la lluita per a la supervivència de les classes populars.

El contingut de la conferència té molt a veure amb el llibre que va publicar l’historiador penedesenc, l’any passat, amb el títol de “La família Vidal-Verdaguer, de proveïdors de l’exèrcit a hisendats”. L’edició va anar a càrrec d’Andana amb el suport del Consell Comarcal i el Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: