Dijous, 5 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos denuncia la ineficàcia d’Agricultura per posar en marxa els plans de reestructuració i reconversió de la vinya

Unió de Pagesos denuncia que el Departament d’Agricultura no hagi començat a treballar per posar les bases dels nous plans de reestructuració i reconversió de la vinya, una de les mesures que es desprenen de la nova Organització Comuna de Mercat (OCM) de la Vinya i el Vi de la Comissió Europea pel 2008-2009.

<br />El sindicat alerta que la ineficàcia del DAR per posar en marxa els plans de reestructuració i reconversió de la vinya comportarà la desatenció de les necessitats reals de modernització dels viticultors catalans. Adverteix que el desinterès d’Agricultura per dialogar amb el sector farà reproduir els mateixos errors comesos en els plans de campanyes passades.<br />La mala gestió feta pel DAR durant els últims anys, segons el comunicat fet públic per Unió de Pagesos, ha provocat que els plans de reestructuració i reconversió de la vinya romanguin tancats des de l’any 2005 sense que s’hagi obert cap alternativa com poden ser plans de millora emmarcats en el Programa de Desenvolupament Rural. Unió de Pagesos reclama que l’Administració catalana eviti greuges anteriors en què moltes sol·licituds d’ajut van quedar sense resoldre i molts viticultors no van poder rebre l’ajut fins molt després d’haver realitzat les inversions corresponents per continuar amb la seva activitat.<br />D’altra banda, el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) i el Departament d’Agricultura han fet públiques les dades de sol·licitud d’arrencada que a Catalunya ascendeixen a 1.608 hectàrees.
Per a la Unió de Pagesos aquesta xifra reflecteix la important crisi que arrossega el sector vitivinícola català i que es fa palesa especialment en les comarques de la Terra Alta, Conca de Barberà i Alt Camp, on les sol·licituds sumen el 63% de la superfície total sol·licitada a Catalunya. <br />Davant d’això, Unió de Pagesos reclama a l’Administració que canviï d’actitud i mostri un suport efectiu i real als viticultors catalans per no tancar les portes a la modernització del sector, ja que és vital per a la seva supervivència.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: