Dimecres, 24 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Castellers de Vilafranca completen la protecció bucodental de tota la canalla en una acció pionera

Des de principis d’any, els nens i nenes del pom de dalt de la colla porten protectors bucals per tal de no patir lesions en el cas que es produeixin caigudes. La setmana passada, tota la canalla ja disposava del seu protector que té, com a característica principal, que està fet a mida.<br />

Ahir, a Cal Figarot es va presentar aquesta acció pionera en una colla castellera, fruit de la col·laboració entre la clínica Salut Dental Penedès, l’empresa Per Dental i els mateixos castellers. L’impulsor del projecte ha estat el cirurgià de la clínica Salut Dental Penedès Jordi Paredes, també professor de la Universitat de Barcelona i membre dels Castellers de Vilafranca. Joan Badell, gerent de la clínica Salut Dental Penedès i membre de la colla, explicava que es tracta d’uns protectors d’alta competició fets amb el mateix material i sistema que porten els jugadors professionals de bàsquet, hoquei o futbol americà entre d’altres. L’empresa Per Dental, representada per Antonio Mesalles, ha cedit el material fet servir en l’elaboració dels protectors. Aquests laboratoris dentals de Lleida, són els importadors a Catalunya del material d’origen alemany SIGNATURE. Es tracta d’una mena de silicona col·locada en làmines que permet l’adaptació completa a la boca. Mesalles comentava que hi ha molts tipus de protectors des que es van començar a fer servir a principis del segle passat. Però el més eficient és el que es fa a mida.<br /><br />La finalitat de la utilització d’aquests protectors és evitar lesions dentals que en alguna ocasió han patit els nens al caure d’un castell. Les lesions més freqüents són fractures dentals. Però, en un cas molt extrem, un cop a la boca podria provocar lesions més greus que el protector evita.<br /><br />En total s’han fet 10 protectors bucals a mida pels deu nens i nenes que pugen al pom de dalt. L’elaboració dels protectors és cara i s’ha de tenir en compte que els nens creixen i s’han d’anar canviant. Per això, els Castellers seguiran buscant col·laboracions per tal de seguir comptant amb aquests elements.<br />Cal destacar que la canalla dels verds disposa d’un servei de dentista permanent, tan en els assajos com en les actuacions, per si es produeix algun tipus d’incident, per petit que sigui.<br />

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: