Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La mestra de la República Dolors Piera ha centrat la conferència institucional d’aquesta Diada

L’acte institucional de l’Onze de Setembre va comptar dimecres al vespre amb una conferència a càrrec de Cèlia Cañellas i Rosa Toran, doctores en història i professores d’ensenyament secundari i autores d’un llibre sobre Dolors Piera, mestra, política i exiliada, que va treballar a Vilafranca entre 1934 i 1936, els anys en què es van posar en marxa les escoles graduades.

 Les historiadores van acostar als assistents al saló de plens del consistori a la trajectòria de Piera i els valors que va defensar. Dolors Piera arriba a Vilafranca procedent d’un petit poble lleidatà, la seva primera plaça de mestra en l’ensenyament públic l’aconsegueix aquí i de seguida s’implica amb el primer equip de mestres de les escoles graduades en implantar un nou sistema educatiu que promou la novella República. Dolors Piera a posteriori va tenir una implicació política força destacada. Primer, com a integrant del sindicat d’ensenyants i a partir del cop d’estat feixista del juliol del 1936 s’incorpora al Front Popular de Vilafranca. Mesos després se la requereix per a responsabilitats més altes políticament parlant, tota vegada que ha estat una de les fundadores del PSUC i arriba a ocupar una regidoria a l’Ajuntament barceloní en aquells temps de guerra. A Piera se li obre un expedient de depuració i no pot exercir de mestra.

Tanmateix, ja ha emprès el camí de l’exili, primer a França per acabar després instal·lant-se a Xile on estarà vinculada amb el Centre Català de la capital d’aquest país llatinoamericà fent accions i campanyes a favor dels presos polítics i denunciant el franquisme. 

Les historiadores van ser presents el dia de la col·locació de la placa que duu el nom de Dolors Piera a un centre educatiu de Vilafranca. Ambdues estan contentes que per sempre més es recordi la figura d’una mestra que en uns temps difícils i convulsos va estar ben compromesa amb una escola renovadora i de nous valors socials. 

<div></div>

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: