Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Entre les 7 darreres caixes de documentació de la Generalitat que han tornat de Salamanca a, hi ha informació sobre el jutjat de Vilafranca

Divendres arribaven a l’Arxiu Nacional de Catalunya les darreres 7 caixes que faltaven per retornar a Catalunya provinents de l’Arxiu General de la Guerra Civil a Salamanca.

De fet son les que faltaven de la primera remesa de documentació de la Generalitat i el Parlament de Catalunya que es van retornar el desembre de 2006, i que fins ara estaven a Madrid.<br />Entre aquesta documentació, com ens apunta l’historiador penedesenc Ramon Arnabat, n’hi hauria que fa referència a l’activitat del jutjat de primera instància de Vilafranca durant els anys de la guerra. Principalment, i partint de la referència del que es pot trobar en caixes similars, Arnabat explica que hi haurà documentació que faci referència als judicis contra els enemics de la república en temps de la guerra, o fins i tot dels assassinats que es van produir al llarg d’aquells anys.

La documentació quedarà integrada en el fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya, i l’abats dels historiadors que vulguin consultar-la. Arnabat considera que és un tipus d’informació que pot ser completada amb d’altres que tenen a veure amb la justícia a Vilafranca i que es troben a l’Audiència de Barcelona.

Remarca Arnabat que les caixes que s’han retornat fan referència a l’administració de la Generalitat. Tot i així apunta que a Salamanca queda encara molta documentació que te a veure amb l’activitat de partits i sindicats arreu de Catalunya, i per tant també en referència a Vilafranca.

El retorn de tota aquesta documentació es produeix d’acord amb la llei de 2005 que establia que l’Estat havia de restablir a la Generalitat la documentació confiscada amb motiu de la Guerra Civil, i que havia estat conservada a l’Arxiu de Salamanca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: