Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

A Catalunya la verema serà un 5% inferior i UP denuncia que els viticultors tornen a entrar raïm sense preus fixats

La verema 2008 ha estat complicada a causa de la climatologia que ha disparat els costos, bàsicament arran dels tractaments contra el mildiu.<br />Les previsions d’aquesta collita són per sota respecte l’any passat segons Unió de Pagesos que ha fet balanç, tot i que reconeixen que algunes veus parlen d’una verema superior.

Segons han explicat Josep Marrugat, Joan Saumell i Joan Santó ahir a Vilafranca un mostreig del DAR situa el descens de la producció en un 5%. La qualitat variarà, en funció de la zona.<br />Respecte els preus, oficialment encara no n’hi ha, però sembla ser que el raïm de bona qualitat es pagarà al mateix preu de l’any passat i la resta per sota. Això, vol dir sota el preu de cost.<br />Els dirigents de la Unió de Pagesos creuen que, al menys, hauria de cobrir els costos de producció i ho qualifiquen, un any més, d’abús comercial que aboca les explotacions a no tenir viabilitat en un sector que arrossega una crisi llarga i greu. Josep Marrugat, responsable de la vinya a l’Alt Penedès
Així, el quilo de raïm blanc de base per a cava es podria pagar a 40 cèntims, mentre que els preu al qual els “xatarreros” pagaran el negre rondarà els 20 cèntims, quan el cost de producció està pels 55 cèntims d’euro.

El responsable nacional del sector de la vinya, Joan Santó, també ha denunciat la incoherència del sector: el Consell Regulador del Cava ha augmentat un 10% el rendiment de les parcel·les, en un any en que encara hi ha un stock de 60 milions de litres.<br />A més, ha criticat durament les administracions perquè no han pressupostat ni reglamentat la nova OCM en vigor des del dia 1 d’agost.

El coordinador del sindicat a la comarca, Joan Saumell, també ha criticat una vegada més, el paper de les administracions que no prenen cartes en el conflicte que viu el sector vitivinícola i que enfronta pagesos i elaboradors des de fa anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: